Jäät lähtevät – lähde sinäkin havainnoimaan jäänlähtöä

Uutinen 18.3.2016 klo 14.45
Jäätä
© Eija Putkuri

Nyt sinulla on mahdollisuus osallistua kansalaishavainnoinnin kehittämiseen Suomessa! Tarvitset älykännykän tai tietokoneen, jolla voit lähettää jäänlähtöhavaintosi Suomen ympäristökeskus SYKEn pilotoimaan kansalaishavaintopalveluun.

Voit kirjautua palveluun joko vierailijana tai käyttäen Facebook- Twitter- tai ArcGIS Online-tunnuksiasi. Emme kerää tunnusten perusteella käyttäjärekisteriä, vaan niiden avulla näemme, miten monta havaitsijaa on lähettänyt tietoa esim. yhdeltä järveltä. Jäänlähdön havainnointi > Lähetä raportti -kohdasta pääset lisäämään oman havaintosi. Voit myös kirjoittaa huomioitasi jään laadusta ja lisätä valokuvia havainnosta. Sijainnin voit hakea joko kartalta tai käyttäen apuna osoitehakua.

Havaintosi on lisenssin perusteella avointa tietoa eli se voidaan antaa avoimesti kaikkien käyttöön, jatkojalostettavaksi ja osaksi havainnoista tehtäviä yhteenvetoja.

Pilotti on osa Envibase-hanketta, jossa luodaan uutta infrastruktuuria ympäristö- ja luonnonvaratutkimuksen käyttöön. SYKE kehittää kansalaishavainnoinnin menetelmiä ja tämän vuoden ensimmäisenä pilottina on jäänlähdön tarkkailu eri puolilla Suomea. Myöhemmin palveluun lisätään muita hydrologisia muuttujia. Tavoitteena on kehittää helppokäyttöisiä mobiilipalveluita, joilla kaikki voivat lähettää havaintojaan ympäristöstä yhteiseen tietovarastoon. Siellä ne ovat avoimesti kaikkien käytössä ympäristönseurantaa ja -tutkimusta varten.

Anna palautetta kansalaishavaintopalvelusta

Palvelu on testikäytössä, joten kaikki huomiot sen käytettävyydestä ja ideat jatkokehityksestä ovat tervetulleita. Voit vastata palautekyselyyn tai lähettää postia osoitteeseen ryhmä@ymparisto.fi [ryhmä=kansalaishavainnot]. Kyselyyn vastaaminen vie noin 10 minuuttia, mutta on erittäin tärkeää havaintopalvelujen jatkokehitykselle. Kiitos ajastasi!

Kansalaishavaintotoiminnan visio 2018

”Vapaaehtoisesti tai oman muun toiminnan ohella tehtyjä havaintoja, joita ei tehdä seurantaohjelmien suunnitellun ohjelman mukaan erillisestä toimeksiannosta, vaan havaitsijan omasta aloitteesta esimerkiksi harrastusten yhteydessä.”


Kohderyhmä: