SYKE edelläkävijä tietojen avaamisessa

Uutinen 30.5.2018 klo 8.57
SYKEn avoin tieto 10v

SYKE on ollut edelläkävijä tietojen avaamisessa. Ensimmäinen ympäristö- ja paikkatietopalvelu avattiin vuonna 2008 Oivan nimipäivänä, jonka mukaan palvelu sai myös nimensä. OIVA-palvelu oli tarkoitettu ensisijaisesti asiantuntijoille. Tietojen käyttö oli maksutonta ja niitä sai hyödyntää vapaasti myös kaupalliseen käyttöön. Helmikuussa 2016 OIVA-palvelu jäi historiaan, kun syke.fi-sivustolle avattiin uusi avoimen tiedon palvelu. Paikkatietoaineistot, ympäristötietojärjestelmät, lukuisat karttapalvelut, satelliittihavainnot, avoimet rajapinnat ja seurantatiedot löytyvät kaikki samasta osoitteesta: syke.fi/avointieto.

SYKEssä erikoissuunnittelija toiminut Väinö Malin kertoo avoimen tiedon avaamisen alkuvaiheista

SYKEn tutkimusjohtaja haastoi SYKEn pääjohtaja keskusteluun avoimen tiedon merkityksestä ja tulevaisuudesta

Nykyisin avoimen tiedon palvelun käyttäjäkunta on laaja. Käyttäjille tehdyn kyselyn mukaan ylivoimaisesti aktiivisin käyttäjäryhmä ovat yritykset, mutta myös kansalaiset, julkishallinnon organisaatiot sekä yliopistot ja oppilaitokset ovat hyvin löytäneet ja ottaneet käyttöönsä palvelun sisältämät tietoaineistot. Lue lisää kyselyn tuloksista:
Kuka käyttää avointa ympäristötietoa?

SYKE tarjoaa nyt myös työkalun omille tutkijoilleen avata tutkimus- ja kehitysprojekteissa syntyviä aineistokokonaisuuksia. Aineistot kuvataan, eli niille tehdään metatiedot, jotka kertovat miten ja mihin tarkoitukseen aineistot on tuotettua ja miten ne ovat saatavissa käyttöön. Avattuihin aineistoihin on pääsy kenellä tahansa.

 

Lisätietoja

  • kehittämispäällikkö Riitta Teiniranta, Suomen ympäristökeskus SYKE,
    etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
  • ryhmäpäälliikö Kaisu Harju, Suomen ympäristökeskus, SYKE
    etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Kohderyhmä: