Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Vesiviesti-melonnassa hyödynnetään Järvi-meriwikin Havaintolähettiä

Uutinen 16.8.2016 klo 12.58
Vesiviesti 19.8.-9.9.2016
Vesiviesti 19.8.-9.9.2016 © KVVY

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry (KVVY) nostaa vesiensuojeluasioita esiin uudella tavalla, kun Petra Tuovinen ja Tomi Mandelin melovat läpi koko Kokemäenjoen vesistön Multian latvavesiltä Poriin asti. Melonta alkaa pe 19.8. Pylkönmäen Valkeiselta ja päättyy kolmen viikon kuluttua 9.9. Meri-Poriin. Melontakilometrejä kertyy yli 400.

Melojat tallentavat matkan kuviksi ja videoiksi. He myös seuraavat vedenlaadun ja ympäristön muutoksia hyväkuntoisilta latvavesiltä kohti alajuoksun rehevämpiä alueita. Havainnot lähetetään Envibase-hankkeessa kehitetyllä älypuhelinsovelluksella, Havaintolähetillä. Sen avulla lähetetyt havainnot tallennetaan Järvi-meriwiki-palveluun joko jo olemassa olevaan tai uuteen, itse luotuun havaintopaikkaan. Havainnot ovat kaikkien nähtävillä reaaliajassa Järvi-meriwiki -palvelussa. Seuraa melonnan edistymistä ja melojien tunnelmia Instagramissa tunnuksella #vesiviesti ja netissä osoitteessa kvvy.fi/vesiviestimelonta.

Melonnan aikana testataan myös Suomessa keksittyä kehitysvaiheessa olevaa iQwtr-palvelua , jossa kännykkäsovelluksen avulla tutkitaan veden sameutta ja näkösyvyyttä. Kesän 2016 tulosten perusteella päätetään miten nyt hollantilaisen BlueLeg Monitor –yhtiön tuottamaa palvelua kehitetään teknisesti jatkossa. Kehitysvaiheen jälkeen myös nämä tulokset ovat kaikkien käytettävissä Järvi-meriwiki -palvelussa.

Haluatko itse ryhtyä seuraamaan oman vesistösi vedenlaatua?

Voit itse luoda Järvi-meriwikiin oman havaintopaikan, johon voit tallentaa veden laatuun liittyviä havaintojasi: jarviwiki.fi/havaintolahetti

Envibasen Kansalaishavainnot-osahankkeen vetäjä Timo Pyhälahti esittelee iQwtr- mittauslaitetta. Kuva Kirsi Liukkonen-Hämäläinen, Orimattilan kaupunki.
Envibasen Kansalaishavainnot-osahankkeen vetäjä Timo Pyhälahti esittelee iQwtr- mittauslaitetta. © Kirsi Liukkonen-Hämäläinen, Orimattilan kaupunki.

Lisätietoja sovelluksista ja palveluista

Järvi-meriwiki ja havaintolähetti

 • Viestintäasiantuntija Matti Lindholm, Suomen ympäristökeskus SYKE,
  etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, puh. 0295 251 380

iQwtr-palvelu

 • Erikoissuunnittelija Timo Pyhälahti, Suomen ympäristökeskus SYKE,
  etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, puh. 0295 251 527

  

Lisätietoja Vesiviestistä

KVVY

Vedenlaatua ja KVVY:n järjestämiä tapahtumia koskevat tiedustelut

 • Ympäristöasiantuntija Satu Heino
  puh. 050 560 3088, etunimi.sukunimi@kvvy.fi

Melontaa ja kouluvierailuja koskevat tiedustelut

 • Meloja Tomi Mandelin
  puh. 0400 548 657, tomimandelin@hotmail.com

 


Kohderyhmä: