Ekosysteemitilinpidon toimijaverkosto

Ekosysteemitilinpidon toimijaverkosto on kesäkuussa 2022 perustettu vapaamuotoinen  ekosysteemitilinpidosta kiinnostuneiden toimijoiden verkosto. Verkostoon kuuluu viitisenkymmentä suomalaista toimijaa jotka edustavat eri viranomaisia, tutkimuslaitoksia, yliopistoja, kuntia ja yrityksiä. Verkostoa koordinoi Suomen ympäristökeskus ja ensimmäisenä toimintavuotenaan se on järjestänyt kaksi työpajaa Helsingissä ja Jyväskylässä. 

Verkoston työpaja Tampereella 12.6.2023

Verkosto kokoontui kolmannen kerran Tampereella 12.6.2023. Tällä kertaa aamupäivän teemana oli kunnallinen ekosysteemitilinpito ja iltapäivällä Sitran vetämässä työpajaosuudessa keskusteltiin mm. ekosysteemitilinpidon eri tietotarpeista. Tilaisuuteen osallistui paikan päällä noin 23 henkeä ja etänä noin 5 henkeä. Tilaisuuden esitykset ovat saatavilla pyynnöstä tai verkoston jäsenille Teams-kanavalla.

Tilaisuuden puheenvuorot:

  • Avaussanat, Kaisa Mustajärvi, Tampereen kaupunki
  • Kokemuksia kunnallisen ekosysteemitilinpidon kehittämisestä Suomessa ja askelmerkkejä eteenpäin, Leena Kopperoinen, Syke
  • Tampereen kokemukset ensimmäisistä kunnallisen ekosysteemitilinpidon pilotoinneista, Emmi Nieminen, Tampereen kaupunki
  • Ekosysteemitilinpidon potentiaali ja rajoitteet kunnan näkökulmasta, Eija Vinnari, Tampereen yliopisto
  • Ekologinen kompensaatio kuntien maankäytössä - yhteydet ekosysteemitilinpitoon, Panu Halme, Jyväskylän yliopisto
  • Quantifying the condition of urban and natural ecosystems: Whole system or sum of its parts, Oleksandr Galychyn, Syke
  • Ekosysteemitilinpidon hyödyntäminen päätöksenteossa - käytettävyyden esteet ja mahdollistajat, Terhi Arola, Syke
  • Luontojalanjälki ja tulevaisuuden tuloslaskelma,Sami El Geneidy, Jyväskylän yliopisto
  • Ympäristötilinpito merensuojelun ja ennallistamisen tukena, Liisa Saikkonen, Syke

Verkoston työpaja Jyväskylässä 30.11.2022

Ekosysteemitilinpidon kansallisen verkoston toinen tapaaminen pidettiin 30.11.2022 Jyväskylän yliopistolla, Resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin vieraana. Verkostotapaamisessa keskityttiin kuulemaan verkoston eri toimijoiden näkökulmia ekosysteemitilinpitoon ja keskusteltiin verkoston jatkosta. Lisäksi verkostotapaamiseen saatiin kansainvälistä näkökulmaa Capitals Coalition -järjestön edustajan puheenvuoron ja keskustelun myötä. Tilaisuuden lopuksi keskusteltiin seuraavan verkostotapaamisen agendasta, mahdollisuudesta olla osa Capitals Coalitionin paikallisia verkostoja ja tunnistettiin tarve pohtia verkoston tavoitteita ja tarkoitusta. Lisäksi pohdittiin yhteisen synteesipaperin luomista ekosysteemitilinpidon tilasta Suomessa ja minkälaisia eri näkökulmia aiheeseen liittyy. Tampereen kaupunki järjestää seuraavan ekosysteemitilinpidon verkostotapaamisen vuoden 2023 keväällä tai kesällä.

Tilaisuuteen osallistui paikan päällä noin 20 henkeä ja etänä noin 38 henkeä. Tilaisuuden esitykset ovat saatavilla pyynnöstä tai verkoston jäsenille Teams-kanavalla.

Tilaisuuden puheenvuorot:

  • Johdanto ekosysteemitilinpitoon, Soile Oinonen, SYKE
  • Tilannepäivitys ympäristötilinpidon asetusmuutoksen etenemisestä, Johanna Pakarinen, Tilastokeskus
  • Capitals Coalition: Natural capital Accounting and integrated approach, Louise Amand, Capitals Coalition. Additional information about the protocols and case study database.
  • Kohti merien ekosysteemitilinpitoa, Susanna Jernberg, Tommi Tikkanen & Liisa Saikkonen, SYKE
  • Vesiekosysteemitilinpidon esiselvitys -hanke, Soile Oinonen, SYKE
  • Metsien ekosysteemipalveluiden skenaarioanalyysi, Daniel Burgas, JYU.Wisdom
  • Luontojalanjäljen indikaattorit, Maiju Peura, JYU.Wisdom
  • Sitran näkökulmia luonto ja talous -teemaan, Outi Haanperä, Sitra
  • Luontopaneelin Kuilu-hanke, Johanna Kangas, Suomen Luontopaneeli / Helsingin yliopisto

Verkoston perustamistyöpaja Helsingissä 14.6.2022

Suomen ympäristökeskus järjesti 14.6.2022 tilaisuuden ”Kohti ekosysteemitilinpidon toimijaverkostoa?”. Toimijaverkostolle on selkeä tarve, koska ekosysteemitilinpidon operationaalinen käyttöönotto Suomessa vaatii onnistuakseen eri toimijoiden, kuten viranomaisten, tutkimuslaitosten, yliopistojen, yritysten ja kuntien välistä yhteistyötä. Tämän tilaisuuden tavoitteena olikin alustaa tätä keskustelua puheenvuoroilla ja tuoda yhteen suomalaisia ekosysteemipalvelutiedon tuottajia ja käyttäjiä keskustelemaan ekosysteemitilinpidon kehittämistarpeista ja –askelmista.  

Tilaisuuteen osallistui 34 henkilöä, jotka edustivat Suomen ympäristökeskuksen lisäksi seuraavia toimijoita: Helsingin yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Luonnonvarakeskus, Tampereen kaupunki, Helsingin kaupunki, Tilastokeskus, Valtiovarainministeriö, Teknologian tutkimuskeskus VTT, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ja Metsä Group. Kaikki tilaisuuden esitykset ovat saatavilla tämän sivun linkeistä. Tilaisuudesta twiitattiin tililtä @EStilinpito ja jaettiin #ekosysteemitilinpito -tunnuksella. 

Loppupäivän verkostokeskustelu aloitettiin pohtimalla ekosysteemitilinpidon toimijoita ja heidän roolejaan. Tilaisuudessa käytiin läpi myös ekosysteemitilinpitoon liittyvän termistön osittain vielä vakiintumattomia suomennoksia. Yhteistyötä tieteen terminpankin kanssa suositeltiin, kuten myös Tilastokeskuksen ylläpitämän ympäristötilinpidon termipankin kanssa. Keskustelua käytiin myös toimijaverkoston luomisesta ja viestinnästä. SYKE lupasi järjestää verkoston sisäisen viestinnän kanavat. Lopuksi käytin keskustelua, kuka haluaisi kutsua ekosysteemitilinpidon toimijat koolle seuraavaan tilaisuuteen, ja halukkaita löytyikin useampi. Alustavasti sovittiin, että verkosto kokoontuu seuraavan kerran syksyllä 2022 ja keväällä 2023. Tästä tiedotetaan myöhemmin tarkemmin lisää. 

Tilaisuus oli osa EU H2020 rahoitusohjelman Mapping and assessment for Integrated Ecosystem Accounting (MAIA) -hanketta, jonka tavoitteena on valtavirtaistaa luontopääoman tilinpito EU maissa. Ympäristöministeriön rahoittama Suomen ekosysteemiobservatorio (FEO) -hanke puolestaan edistää ekosysteemitilinpidon lähtöaineistojen käytettävyyttä käytännön pilottihankkeiden avulla. 

Alla olevista linkeistä pääset tutustumaan tarkemmin ohjelmaan ja puheenvuoroihin.

Tilaisuuden ohjelma

Tervetuloa & tilaisuuden tavoitteetSoile Oinonen, Suomen ympäristökeskus

Ekosysteemitilinpidon tilannekatsaus EU:ssa ja SuomessaPekka Hurskainen, Suomen ympäristökeskus

Luontopääoma kansantaloudessaSami Hautakangas, Valtiovarainministeriö

Suomen ekosysteemiobservatorion rooli kansallisen biodiversiteettistrategian toimeenpanossaJoona Lehtomäki & Peter Kullberg, Ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus

Ympäristötilinpito kestävän kehityksen mittarinaJohanna Pakarinen, Tilastokeskus

Ekosysteemipalvelut – käytännön toimijan tietotarpeetTimo Lehesvirta, Metsä Group

Tilinpito virkistyskäyttöstrategian tukenaTuija Lankia, Luonnonvarakeskus

Ekosysteemitilinpito Suomen merenhoidon ja Luontostrategian tukenaLiisa Saikkonen, Suomen ympäristökeskus

Tampere kohti ekosysteemitilinpitoaEmmi Nieminen, Tampereen kaupunki

Ekosysteemitilinpito organisaatioissa? Hiili- ja luontojalanjälki tuloslaskelmassa. Sami El Geneidy, Jyväskylän yliopisto

Forestry TEP pilvilaskenta-alusta metsien ja ympäristön seurantaan, Jukka Miettinen, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Ekosysteemitilinpidon toimijaverkosto ja toimijoiden kartoitus, Terhi Arola, Suomen ympäristökeskus

Julkaistu 15.12.2022 klo 11.20, päivitetty 22.2.2024 klo 10.19
Aihealue:
Kohderyhmä: