Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Suomen tuki vesisektorille EECCA-maissa (2009 - 2014)

Hyvälaatuisen veden saatavuus on avainasemassa yhteiskuntien kehityksessä - se ylläpitää ihmiselämää, sekä suoran kulutuksen kautta että maataloudessa. Veteen liittyy monia erilaisia, osin ristiriitaisia, käyttötarpeita ja -paineita: veden käyttö teollisuudessa on tärkeä osa talouskasvua, mutta samalla veden saatavuus on tärkeää myös maataloudelle ja kotitalouksille.

 
 

Lapsia juomaveden hakureissulla
Oshin kaupungissa Kirgisiassa.
Kuva: Ari Mäkelä

FinWater WEI -ohjelma toimii Itä-Euroopassa, Etelä-Kaukasiassa ja Keski-Aasiassa varmistaen omalta osaltaan vesivarojen kestävää käyttöä alueella.

FinWater WEI -ohjelman kokonaisrahoitus 2009–2014 on noin 5 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä suurin osa hankkeen aktiviteeteista on päättymässä. Niiden vesiohjelman 2014-2017 valmistelu on käynnissä. Uusi ohjelma tulee keskittymään kahden Keski-Aasian maan, Kirgisian ja Tadzikistanin veteen liittyviin hankkeisiin.

Osa ulkoministeriön Laajemman Euroopan aloitetta

FinWater WEI on yksi ulkoministeriön Laajemman Euroopan aloitteen (Wider Europe Initiative) lippulaivaohjelmista. Aloite vahvistaa Suomen kehityspolitiikan kautta kattavaa lähestymistapaa Suomen kehitysyhteistyöhön Euroopan unionin itäisissä naapurimaissa, Etelä-Kaukasiassa ja Keski-Aasiassa. Lokakuussa 2008 julkistetulla puiteohjelmalla pyritään edistämään laaja-alaisesti vakautta ja hyvinvointia niin aloitteen kumppanimaissa kuin laajemminkin Euroopan alueella. Puiteohjelman viisi teemaa ovat turvallisuus, kauppa ja kehitys, tietoyhteiskuntakehitys, energia- ja ympäristöyhteistyö sekä yhteiskunnallinen kestävyys.

Laajemman Euroopan aloite pyrkii vastaamaan kumppanimaiden kehityksen haasteisiin luonnontaloudellisesti, taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti kestävän kehityksen keinoin.

Julkaistu 12.5.2014 klo 13.21, päivitetty 19.11.2019 klo 12.40
Kohderyhmä: