Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Sukupuuttojen sali / Salle des extinctions / Survival or extinction?

Suomen ympäristökeskuksen julkaisema on taidekirja "Sukupuuttojen sali" (2003) esittelee sammuneita lajeja Sara Toivosen herkin piirroksin ja Terhi Ryttärin tekstein. Kirja on kolmekielinen: suomi, englanti, ranska.

Dinosaurusten, mammuttien ja sapelihammaskissojen jälkeen sukupuutto on kohdannut ja yhä uhkaa tuhansia tunnettuja ja vielä tieteelle kuvaamattomia, tuntemattomia eliölajeja. Lukumääristä kiistellään, mutta voidaan sanoa että eliökunta on tällä hetkellä keskellä  historiansa kuudetta sukupuuttoaaltoa. Ja tämän aallon kantavana voimana eivät ole taivaankappaleet vaan nykyihminen.

Teos sai kunniamaininnan

Sukupuuttojen sali sai kunniamaininnan Eliel Aspelin -palkinnonjakotilaisuudessa Iittalan VII:llä valtakunnallisilla taidekirjapäivillä12-13.6.2004. Eliel Aspelin -palkinto myönnetään edellisvuoden aikana julkaistulle parhaalle taidekirjalle.

Palkintolautakunta perusteli Sukupuuttojen salin saamaa kunniamainintaa seuraavasti: "Sara Toivosen Pariisin luonnonhistoriallisessa museossa tekemät kuvat maailman uhanalaisista eläimistä tuovat taiteen keinoin lukijoille elämyksen tietä vahvan eettisen viestin. Kirjan idea on oivallus, toteutus ylen sympaattinen."

Alkuperäinen sukupuuttojen sali Pariisissa

Alkuperäinen sukupuuttojen sali sijaitsee Pariisin luonnonhistoriallisessa museossa, jossa Sara Toivonen työskenteli kevättalvella 2001. Syntyneet kuvat heijastavat museossa vallinneita olosuhteita: salissa oli kylmää ja hämärää, jotta kallisarvoiset näytteet, monesti ainoat kappaleet maailmassa, eivät vahingoittuisi.

Monet konservoidut eläimet olivat vanhuuttaan haalistuneita, koinsyömiä ja kömpelösti täytettyjä – eihän konservaattori aina edes tiennyt millaiselta kaukomailta tuotu eläin elävänä näyttää ja mikä olisi sille luonteenomainen asento.

Kirjan myynti

Kirjan myyntihinta on 25 e ja kirjaa myyvät:

  • Akateeminen kirjakauppa, Helsinki
  • Taidekirjakauppa Ateneum, Helsinki
  • Museokauppa, Luonnontieteellinen museo, Helsinki

Julkaistu 12.4.2013 klo 10.42, päivitetty 12.4.2013 klo 10.42

Kohderyhmä: