Ilmastonmuutoksen ja merien suojelun ekologiset kynnysarvot
Suomen ympäristökeskus
Helsinki 2009
Joudumme koko ajan kohtaamaan monenlaisia kynnysarvoja Pörssikurssien romahtaminen, kattilan kiehuminen yli, auton hajoaminen, puun kaatuminen myrskyssä ja ihmisen paniikkireaktio johtuvat kaikki siitä, että joku tiettyyn kokonaisuuteen vaikuttava voima on ylittänyt kriittisen kynnysarvon. Ympäristönsuojelussa kynnysarvot ovat erityisen tärkeitä. Ilmastonmuutoksen pelätään kiihtyvän ja aiheuttavan kestämättömiä seurauksia, jos lämpeneminen ylittää kahden asteen kynnyksen. Todellisuudessa ei tiedetä, onko vaarallisen ilmastonmuutoksen kynnysarvo täsmälleen kaksi astetta, mutta äkillisesti kiihtyvien ja peruuttamattomien muutosten uhka on todellinen.
Esitteeseen liittyvä julistenäyttely perustuu EU:n Thresholds of Environmental Sustainability -tutkimushankkeeseen ja muuhun kynnysarvoja koskevaan tutkimukseen. Lisätietoja ekologisista kynnysarvoista löytyy verkkosivuilta www.thresholds-eu.org ja www.ymparisto.fi/syke/vedenpaisumus sekä kirjasta Jälkeemme vedenpaisumus? Ilmastonmuutoksen ja merien suojelun ekologiset kynnysarvot (Gaudeamus, 2009).
Ekologisten kynnysarvojen tutkailun on mahdollistanut EU:n kuudennen tutkimuksen puiteohjelman Thresholds of Environmental Sustainability -hanke sekä Koneen Säätiön tuki.