Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Merikeskus

Aranda-alus
© Riku Lumiaro

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) merentutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa ja uusia ratkaisuja erityisesti Itämeren suojelua ja kestävää käyttöä palvelevan päätöksenteon tueksi.

SYKE kytkee yhteen laajaa merentutkimuksen, valuma-alue-, ilmastonmuutos- ja sosio-ekonomisen tutkimuksen osaamista. Monitieteellisissä tutkimuksissa yhdistyvät merestä tehtävät havainnot, kokeelliset tutkimukset, numeeristen mallien käyttö ja kehittäminen, ennakointi sekä yhteiskunta- ja taloustieteelliset tarkastelut.

Merkittävä osa keskuksen työpanoksesta käytetään kansallisen merenhoidon suunnitteluun ja toteuttamiseen, millä Suomi toimeenpanee EU:n meristrategiadirektiivin. Itämeren tilan seurantojen toteutus ja koordinointi ja vedenalaisen luonnon inventointi (VELMU-ohjelma) ovat myös keskeisiä tehtäviä.

SYKEn merikeskus koordinoi kansallista FINMARI-yhteenliittymää, johon kuuluvat kolmen tutkimuslaitoksen (Ilmatieteen laitos, Geologian tutkimuskeskus ja SYKE), kolmen yliopiston (Helsingin yliopisto, Turun yliopisto ja Åbo Akademi) ja Arctia Shipping Oy:n merentutkimuksen resurssit ja niihin liittyvät palvelut. 

SYKEn merikeskus hallinnoi myös tutkimusalus Arandaa, jota käytetään tutkimuksessa ja seurannassa.

Lisätietoa

 

Julkaistu 16.4.2013 klo 12.23, päivitetty 30.8.2021 klo 11.41