Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Suomesta maailman ensimmäinen maa, jossa luonto saa oman liputuspäivän – Suomi100-vuonna liput liehuvat Suomen luonnon päivänä 26.8.2017

Tiedote 2.12.2016 klo 9.35

Tiedote Luonnon päivät 2017 -organisaatioilta 2.12.2016

Suomen lippu
 

Vuonna 2017 Suomesta tulee maailman ensimmäinen maa, joka virallisesti liputtaa luontonsa kunniaksi. Sisäministeriö on antanut liputusmääräyksen ensi vuoden Suomen luonnon päivälle eli elokuun viimeiselle lauantaille 26.8.2017. Luonnon kunniaksi tehty liputtaminen huipentaa Suomi100-vuoden kunniaksi järjestetyt Luonnon päivät, joihin liittyy satoja järjestettyjä ja omaehtoisia luontotapahtumia.

Suomi liputtaa ja juhlii luonnon kunniaksi

Suomen luonnon päivää on perinteisesti vietetty elokuun viimeisenä lauantaina, jolloin juhlitaan luonnon keskeistä roolia suomalaisten elämässä. Suomen luonnon päivän suojelija on rouva Jenni Haukio.
Sisäministeriö on nyt antanut asiasta virallisen liputusmääräyksen, joten Suomesta tulee maailman ensimmäinen maa, jossa luonnolle on oma liputuspäivänsä.

"Tekemämme kyselyn mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta haluaa juhlistaa Suomen luontoa itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna. Se on siis mitä parhain aihe uudelle liputuspäivälle", sanoo Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen.

"Luonnon vahva esilläolo Suomen satavuotisjuhlinnassa herättää suurta kansainvälistä kiinnostusta. Luonto ja siihen liittyvät ohjelmat olivat keskeinen tekijä, kun suuret kansainväliset matkailumediat Lonely Planet ja National Geographic listasivat Suomen ensi vuoden parhaimpien matkakohteiden joukkoon."

Idea liputukseen syntyi Suomen luonnon päivän alkuperäisissä taustaorganisaatioissa. Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen ympäristökeskus SYKE, Metsähallituksen luontopalvelut ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto tekivät ehdotuksen sisäministeriölle siitä, että Suomi liputtaisi luonnolleen Suomen luonnon päivänä 2017 satavuotiaan Suomen kunniaksi.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi Suomen luonnon päivä on laajentunut neljään Luonnon päivään, joiden takana on jo nyt noin 50 organisaatiota. Luonnon päivät -kampanja aikoo saada liput. liehumaan mahdollisimman monissa lipputangoissa sekä näkymään vaikkapa luontoretkillä pikkulippujen, lipuilla koristeltujen retkieväiden tai lippurekvisiitan avulla. Lippuaihe näkyy myös Luonnon päivien someilussa  Lopullisena tavoitteena on saada Suomen luonnon päivästä eli elokuun viimeisestä lauantaista vakiintunut liputuspäivä.

Luonnon päivät juhlii luontoa koko vuoden

Luonnon päivien tavoitteena on saada kaikki suomalaiset yhdessä luontoon neljänä Luonnon päivänä, joiden aikana juhlitaan suomalaisten luontosuhdetta ja sen jatkuvuutta. Yhtä oikeaa tapaa ei ole: jokaisella on oma luontosuhteensa.

Suomen lippu Haltiassa
Haltian luontokeskuksessa on nostettu Suomen lippu salkoon luonnon kunniaksi jo useana vuonna Suomen luonnon päivinä elokuun viimeisenä lauantaina. Kuvat Riku Lumiaro.

Suomi100-vuonna Suomen luonnon päivän juhlinta saa perinteisten tapahtumien lisäksi uusia erityispiirteitä: Kansallispuistoissa kajahtavat kuorokonsertit. Tavoitteena on saada kuorokonsertti jokaiseen kansallispuistoon - 40:stä kansallispuistosta puuttuu enää vain joitakin. Esimerkiksi Nuuksiossa kajauttavat Ylioppilaskunnan laulajat ja Tapiolan kuoro.

Tämän lisäksi moniin kaupunkeihin levittäytyvä Illallinen taivaan alla -ilmiö leviää luontoon: Taivaan alla luonnossa nautitaan erilaisia piknikejä sekä illallisia.

Luonnon päivien aikana kaikilla suomalaisilla on myös mahdollisuus osallistua toimintaan järjestämällä oma tapahtumansa. Juhlimme yhdessä sitä, miten luonto näkyy suomalaisen leikin, liikunnan, elämysten ja virkistymisen paikkana, sekä kulttuurimme innoittajana ja makuelämysten tarjoajana.

 

Luonnon päiviä vuonna 2017 on neljä

  • 4. helmikuuta Sukelletaan talveen
  • 20. toukokuuta Villiinnytään keväästä
  • 17. kesäkuuta Rakastutaan kesäyöhön
  • 26. elokuuta Juhlitaan Suomen luontoa

 

Lisätietoja

Viestintä- ja biodiversiteettiasiantuntija Riku Lumiaro, Suomen ympäristökeskus SYKE, 040 509 8654, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist, Luonnon päivät 2017 -hanke Metsähallitus, p. 0400 425 666, etunimi.sukunimi@metsa.fi
Viestintäpäällikkö Matti Nieminen, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 050 564 2283, etunimi.sukunimi@sll.fi
Pääsihteeri Pekka Timonen, Suomi100 -sihteeristö, p. 0295 160 228, p. pekka.h.timonen@vnk.fi
 

Luonnon päivät verkossa ja somessa

 


Kohderyhmä: