Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Suomi 100 ja SYKE

Suomi100 logo sininen

Suomi juhlii sataa vuottaan ja SYKE on mukana juhlavuoden vietossa erilaisissa tapahtumissa ja kampanjoissa sekä tuottamalla aineistoa yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Ympäristön tila-arviot ja tulevaisuusnäkymät 2017

SYKEn asiantuntijat tuottavat juhlavuonna tietopaketit vedestä, kiertotaloudesta, kaupunkiluonnosta ja ilmastonmuutoksesta. Tietopaketit sisältävät kunkin ympäristön tila-arvion indikaattoreineen, ratkaisuehdotuksia ja suosituksia päättäjille sekä aiheeseen liittyvän podcast-keskustelun. Paketit julkaistaan sekä suomeksi että englanniksi, ja ne ilmestyvät maaliskuussa, kesäkuussa, elokuussa ja marraskuussa.

Luonnon monimuotoisuus ja ihmisen terveys – kansainvälinen asiantuntijakokous Helsingissä 23.–25.10.2017

pallastunturi
© Riku Lumiaro

Suomen osaaminen luonnon terveysvaikutusten tunnistamisessa on huomattu kansainvälisesti. SYKE on mukana järjestämässä kansainvälistä asiantuntijakokousta, jossa käsitellään parhaita käytäntöjä biodiversiteetti- ja terveysasioiden kytkemiseen osaksi niin kansainvälisiä kuin alueellisia luonnonsuojeluohjelmia sekä terveysalan strategioita.

Tilaisuuden pääjärjestäjä on kansainvälinen biodiversiteettisopimus yhdessä Maailman terveysjärjestön (WHO) kanssa. Suomesta mukana ovat ympäristöministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, maa- ja metsätalousministeriö sekä niiden alaiset asiantuntijalaitokset ja ulkoasiainministeriö.

Energialoikkaan talo kerrallaan

Kiradigi_logo
 

SYKE kannustaa yhdessä kumppaniensa kanssa kiinteistönomistajia siirtymään uusiutuvien kestävien energiamuotojen käyttöön. Kampanjassa innostetaan energialoikkaan ja sitä varten tarjotaan yhteisöllinen verkkoalusta, johon on koottuna tietoa, ideoita ja hyviä esimerkkejä. Yhteystyötahoina ovat Motiva, Kirkkohallitus, Työterveyslaitos ja Lähienergialiitto.

Aiheesta keskusteltiin myös SuomiAreenalla Porissa 10.-12.7.2017.

Yy kaa koo energialoikkaan -paneeli 12.7. kaupungintalon pihalla klo 17-18.15. Keskustelua veti tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja keskustelijoina ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen,  Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen, Vihreiden kansanedustaja Johanna Karimäki, Suomen ympäristökeskuksesta professori Jyri Seppälä, Lähienergialiiton puheenjohtaja, professori Raimo Lovio ja Isännöitsijä 2016 -palkinnon voittanut Jari Nieminen.

Lisäksi SYKE esitteli energialoikkaa SuomiAreenan torivartissa MTV-lavalla 12.7.2017 klo 10.40-11 sekä Kansalaistorin teltassa maanantai-keskiviikko 10.-12.7. klo 10-17.

SuomiAreena2017_Jorma panelistit_556px (2)
 

Luonnonpäivät 2017

Luonnon päivät
© Petri Jauhiainen

SYKE on ollut perustamassa yhteistyökumppaniensa kanssa Suomen luonnon päivää, jota vietetään perinteisesti elokuun lopussa. Juhlavuonna Luonnonpäivät kannustavat suomalaisia juhlistamaan luontoa eri tavoin ympäri vuoden. Juhlapäivät ja niiden teemat ovat 4.2. Sukella talveen, 20.5. Villiinnyt keväästä, 17.6. Rakastu kesäyöhön ja päätapahtuma 28.8. Juhli luontoa.

Luonnonpäiviä koordinoi Metsähallituksen luontopalvelut. Mukana yhteishankkeessa on kaikkiaan noin 50 organisaatiota. Suomen luonnon päivän idean taustalla ovat SYKEn lisäksi Suomen luonnonsuojeluliitto, Biologian ja maantieteen liitto sekä Metsähallitus.

Tietoa tapahtumista löytyy www.luonnonpaivat.fi –sivuilta. SYKE järjestää paikallistapahtumia ja osallistuu muutenkin tapahtuman viettoon.

Suomen meriluonto -tietoteos syksyllä 2017

SYKE julkaisee uuden meriluontoaiheisen tietokirjan syksyllä 2017. Se tutustuttaa lukijan Itämeren ihmeelliseen vedenalaiseen maailmaan. Tiedot on koottu Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelman avulla.

Kansalaisten vesistötekoja kerätään: 100 suomalaista vesistötekoa

Pojat lautalla
Kuva: Marita Björkström / YHA

Tietoja hyvistä vesistöteoista kerätään osana itsenäisyyden juhlavuoden kampanjaa. Kansalaisilta toivotaan ehdotuksia valtakunnalliseen kilpailuun. Sata suomalaista vesistötekoa -kampanjassa tuodaan näkyväksi vesiensuojelua ja -hoitoa ympäri Suomea. Tavoitteena on kerätä elokuun loppuun mennessä vähintään sata tekoa, joista äänestyksen perusteella palkitaan parhaat.

Luontolahjani satavuotiaalle -kampanja

Kampanja kannustaa maanomistajia perustamaan luonnonsuojelualueen. Kampanja on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön ja SYKE on mukana hankkeessa.

Lisätietoa:

YLEn miljoona linnunpönttöä

Linnunpönttö
© Sampo Kiviniemi

SYKE on ollut aktiivisesti mukana YLEn linnunpönttökampanjassa, jonka tavoitteena on ollut rakentaa miljoona pönttöä kevääseen 2017 mennessä. Myös SYKEn työpaikoilla on järjestetty henkilökunnalle rakennustalkoita.

SYKE mukana tanssihaasteessa

Sykeläiset tarttuivat Suomi100-juhlavuoden tanssihaasteeseen ja haastoivat valtion tutkimuslaitokset mukaan haasteseen. Vauhtiin päästyään sykeläiset tekivät myös pääjohtajan innostamina muitakin huumoripitoisia tanssivideoita arjen ratoksi. 

Kanada 150 + Suomi 100

Kanada juhlii tänä vuonna 150-vuotissyntymäpäiviään. Tutkimusalus Aranda osallistui heinäkuun alussa kanadalaisten järjestämään juhlatilaisuuteen Hernesaaressa.

”Matka merelle” elokuvateattereissa maaliskuusta lähtien

Majakka
© Markus Sirkka / YHA

SYKEn vetämän Suomenlahti-vuoden innoittamana Jouni Hiltunen on ohjannut elokuvan merestä. Sen on tuottanut Katharsis Films Oy & B-Plan Distribution Oy. Elokuva on osa Suomi100 –juhlavuotta.

SYKEn tavoittelee 100 linnun havaintobongausta

Raaseporin Lintuharrastajat Lullula kampnanjoi Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi kotipiirihaasteen, jossa suomalaiset yrittävät havaita juhlavuoden aikana sata lintulajia oman kotinsa lähipiirissä. Haastetta ei markkinoida kisana vaan talkoina, jossa mahdollisimman monien toivotaan yltävän sadan lajin tavoitteeseen. SYKEn lintuharrastajat kehittivät haasteesta työyhteisölle sopivan version – työpiirihaasteen. Mechelininkadun työntekijät ja taloon tulevat kokousvieraat voivat osallistua haasteeseen yhteisellä osallistujatilillä ”Suomen ympäristökeskus” ja ilmoittaa SYKEn ympärillä havaitsemiaan lintulajeja.

Julkaistu 31.5.2017 klo 16.49, päivitetty 6.9.2017 klo 12.00

Kohderyhmä: