Suomi edelläkävijä luontotyyppien uhanalaisuuden arvioinnissa – SYKE esittelee arviointia IUCN:n maailmankongressissa

Uutinen 31.8.2016 klo 8.00

Ekosysteemien uhanalaisuus on Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) maailmankongressin pääaiheita. Kongressi kokoaa Havaijille 1.–10.9.2016 kahdeksantuhatta asiantuntijaa, päättäjää sekä kansalaisjärjestöjen ja yritysten edustajaa.

Tytti Kontula
Tytti Kontula metsäretkellä.
Kuva Leevi Kontula.

Suomen ympäristökeskuksen SYKE erikoistutkija, FT Tytti Kontula on kutsuttu maailmankongressin Luonnonsuojelufoorumiin esittelemään kokemuksia luontotyyppien uhanalaisuusarvioinnista. Suomi on tässä edelläkävijä, sillä maamme luontotyyppien uhanalaisuutta arvioidaan jo toista kertaa. Ensimmäinen arviointi valmistui vuonna 2008. Siinä oli mukana lähes neljäsataa luontotyyppiä, joista puolet todettiin uhanalaisiksi.

 

Luontotyyppien uhanalaisuuden arviointi on maailmanlaajuisesti uusi asia, vaikka lajien uhanalaisuusarviointia on tehty IUCN:n kriteerien mukaan jo vuosikymmeniä. IUCN:n kehittämä Red List of Ecosystems -menetelmä otettiin käyttöön vuonna 2014. Myös suomalaiset asiantuntijat ovat osallistuneet sen kehittämiseen. Uhanalaisuutta arvioidaan luontotyypin määrän ja laadun muutoksen sekä harvinaisuuden ja uhkien perusteella.

Suomi on ottanut IUCN:n Red List of Ecosystems -kriteerit käyttöön ensimmäisten maiden joukossa maailmassa. Parhaillaan meneillään olevassa Suomen luontotyyppien uhanalaisuusarvioinnissa työtä tekee SYKEn johdolla kahdeksan asiantuntijaryhmää, joissa on mukana runsaat sata eri alojen tutkijaa ja asiantuntijaa. Itämeren, rannikon, sisävesien, soiden, metsien, kallioiden, perinnebiotooppien ja tunturien luontotyyppien muutoksia tarkastellaan 1960-luvulta nykypäivään sekä mahdollisuuksien mukaan myös pidemmällä 250 vuoden aikajänteellä. Työn tulokset julkaistaan vuonna 2018.

Kanervanummi
Nummet arvioitiin äärimmäisen uhanalaisiksi Suomen ensimmäisessä luontotyyppien uhanalaisuusarvioinnissa. Vuonna 2018 selviää, onko tilanne parantunut. Kuvassa Jurmon kanervanummea. Kuva Anne Raunio.

SYKEn erikoistutkija Tytti Kontula toimii Suomen luontotyyppien uhanalaisuusarvioinnin päätutkijana. Hän on IUCN:n Ekosysteemien hoito -komission (CEM) sekä Red List of Ecosystems Committee for Scientific Standards -komitean jäsen. Kontulalla on IUCN:n maailmankongressissa useita esitelmiä.

IUCN:n jäsenenä on 89 valtiota, 124 valtion organisaatiota, 976 kansalaisjärjestöä ja 42 muuta organisaatiota. Suomen valtio on ollut IUCN:n jäsen vuodesta 1968 lähtien.


Linkit


Lisätietoja

Erikoistutkija Tytti Kontula, Suomen ympäristökeskus, p. +358 295 251294, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Ryhmäpäällikkö Anne Raunio, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251547, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntija Riku Lumiaro, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251394, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

 


Kohderyhmä: