Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Toukokuun HINKU-palkinto Fredrik Ekille kansalaisaktiivisuudesta

Tiedote 16.5.2015 klo 13.00
Fredrik Ek 556px

Suomen ympäristökeskuksen ja Raaseporin kaupungin tiedote

Suomen ympäristökeskus on valinnut siuntiolaisen Fredrik Ekin toukokuun HINKU-palkinnon saajaksi. Palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa yksityishenkilölle. Ek on työskennellyt harrastepohjalta jo useiden vuosien ajan lukuisissa uusiutuvan energian käyttöä ja energiatehokkuutta edistävissä hankkeissa.

Fredrik Ekin ja hänen ystävänsä Timo Karjalaisen viimeisin, kaksi vuotta kestänyt projekti on ollut Fiskarsin kylässä Raaseporissa sijaitsevan Valssaamonkosken voimalaitoksen kunnostus. Kaksikko sai vuonna 1941 rakennetun voimalaitoksen sähköntuotannon käyntiin 24 vuoden tauon jälkeen tammikuussa 2015. Voimalaitos tulee tuottamaan vuosittain sähköä noin 500 MWh. Osa tuotetusta sähköstä käytetään paikallisesti Nikarin puusepänverstaalla Fiskarsin kylässä. Verkkoon menevän sähkön ostaa Oulun energia Farmivirta-konseptinsa mukaisesti.

Valssaamonkoskella vanhat koneet ja laitteet on kunnostettu. Osa laitteista uusittiin ja modernisoitiin, mutta voima tulee edelleen alkuperäisestä Tampellan valmistamasta puulaakeroidusta turbiinista.

Pelkkään rakentamiseen meni noin 1 300 verstastyötuntia ja hanke maksoi noin 25 000 euroa. Fiskars Oy mahdollisti hankkeen kunnostamalla voimalaitoksen padon ja betonirakenteet. ”Epätoivon hetkiä ei tullut, mutta yllättäviä käänteitä kyllä. Huippuhetki oli, kun käynnistimme turbiinit ensimmäistä kertaa kesällä 2014”, Ek kertoo.

Ekin intohimo vesirakentamiseen syntyi jo lapsena. Hänen mottonsa on muutoksen hyväksyminen. ”Jos halutaan säilyttää jotain vanhaa, paras takuu on, että kohteet täyttävät käyttötarkoituksensa.”

Puun energiankäytön monipuolinen kehittäjä

Ek on kehittänyt puupohjaisten raaka-aineiden energiankäyttöä ja perehtynyt puukaasutekniikkaan. Hän on kehittänyt helposti liikuteltavan, hakkeella toimivan kaasutusyksikön, jota voidaan käyttää esimerkiksi viljan kuivatuksessa.

”Tämä mahdollistaa viljan kuivaamisen ilman kalliin lämpökeskuksen rakentamista. Helpoin tapa vähentää kasvinviljelytilan fossiilisen energian käyttöä on korvata viljankuivurin öljynkäyttö uusiutuvalla energialla”, Ek sanoo

Ekin oma auto kulkee biopohjaisella puuhakkeella. Häkäpönttöauton hiilidioksidipäästöt ovat nolla ja myös ajonaikaiset hiukkaspäästöt sekä muut päästöt ovat vähäiset.

Ek on myös vetänyt bioenergia-matkoja Keski-Eurooppaan, erityisesti Saksaan ja Itävaltaan, joissa ryhmät ovat tutustuneet ja saaneet tietoa paikallisista energiaratkaisuista sekä energiamessuilta.

HINKU-mappi

Lisätietoja

Suunnittelija Hanna Eskelinen, Suomen ympäristökeskus, puh. 050 322 8395, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Fredrik Ek, puh. 040 754 7182, fredrik.ek@slf.fi

HINKU-palkinto

Suomen ympäristökeskus palkitsee joka kuukausi esimerkillisen HINKU-teon. Teko valitaan Kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU) -verkostossa mukana olevien kuntien toimenpiteistä. Ne voivat olla kunnan, yrityksen, yhteisön tai yksityishenkilön toteuttamia.

HINKU-palkinnon valintakriteereinä ovat:

  • kasvihuonekaasupäästöjen väheneminen
  • muut hyödyt kuten energiatehokkuuden ja energiaomavaraisuuden parantaminen, taloudelliset edut, työllisyyden lisääntyminen, yhteisöllisyyden lisääntyminen, käyttö- tai asumismukavuuden parantaminen, positiiviset terveysvaikutukset tai muu hyvinvoinnin lisääntyminen
  • edelläkävijyyden ja aktiivisuuden osoittaminen
  • yhdessä tekeminen
  • päästöjä vähentävien käytäntöjen levittäminen ja tiedon jakaminen

Lisää

HINKUmappi – ilmastotekojen näyteikkuna:


Kohderyhmä: