Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Korvaako konenäkö ihmisen lajien tunnistamisessa?

Uutinen 22.8.2017 klo 8.06
Drone kuvaamassa jättiputkea
Kuva Jari Silander.
Konenäön opettamiskokeilu alkoi ympäristöhallinnossa. SYKE kuvasi yhdessä Vionicen kanssa dronella ja älypuhelimilla maa-, vesi- ja liikennealueiden kasvillisuutta ympäristöministeriön rahoituksella. Konenäkö voi oppia vain niitä asioita, joita ihminen voi sille opettaa. Tavoitteena on vieraslajien tunnistaminen videoista, maastoinventointien lajintunnistus ja mahdollisesti jopa elinympäristöjen tunnistaminen.

Mäntsälässä kuvattiin 17. elokuuta jättiputkiesiintymiä pilvisessä säässä. Kuvauksen tarkoituksena on opettaa konenäköä tunnistamaan jättiputki maastokuvista. Jättiputken torjunta on kallista, ja mitä aiemmin esiintymä tunnistetaan, sitä tehokkaammin torjuntaa voidaan kohdistaa juuri oikeisiin kohteisiin. Jättiputki on tehokas leviämään sekä kasvullisesti lähiympäristöön että siementen kautta uusiin kasvupaikkoihin.

Konenäkö helpottaisi nykyisten ja tulevien aineistojen käsittelyä ja on siten tervetullut lisä ympäristöhallintoon. Teknologiaa on aiemmin tutkittu, mutta nyt tavoitteena on siirtyä kokeilujen kautta käytäntöön.

Lue lisää Konenäkö ympäristötiedon tuotannossa (EnVision) -hankkeesta






 

Kohderyhmä: