Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Kauden kasvikset -kampanja tuo ilmastoystävälliset juurekset ruokapöytään

Tiedote 18.11.2013 klo 10.01

Juuresten viljelyn ilmastovaikutukset ovat hyvin pienet. Lisäämällä juureksia ruokavalioon omaa hiilijalanjälkeä voi pienentää helposti ja herkullisesti. Ruokakesko, Suomen ympäristökeskus (SYKE) ja Valonia kampanjoivat juuresten puolesta neljässä K-supermarketissa Varsinais-Suomessa. Kampanja tuo kasvikset esiin maukkaana ja ilmastoystävällisenä valintana.

Perjantaina 22.11. klo 13–17 järjestetään kampanjatapahtumat Naantalin (Ukko-Pekka), Raision (Raisio-Center), Laitilan ja Mynämäen K-supermarketeissa. Valonian ja SYKEn edustajat keskustelevat asiakkaiden kanssa ruuan ilmastovaikutuksista ja jakavat ruokareseptejä.

Kauden kasvikset -kampanja muistuttaa erityisesti juuresten monipuolisesta käytöstä. Juureksista voi valmistaa herkullisia kasvisruokalajeja, kuten punajuuri-kaprispihvejä, juurespyttipannua, selleripihvejä Waldorfin tapaan, palsternakka-omenavuokaa, sieni-juurespastaa ja juurescappucinoa. Juurekset sopivat myös erinomaisesti täydentämään liha- ja kalaruokia.

Kauden kasvikset -kampanja kannustaa kuluttajia tutustumaan siihen, miten oma hiilijalanjälki muodostuu ja miten siihen voi vaikuttaa. Esimerkiksi perunan ilmastovaikutus on noin 0,2 kg CO2-ekv/kg kun vastaavasti riisin ilmastovaikutus on 5kg CO2ekv/kg.  Apuna voi hyödyntää Ilmastodieetti-laskuria sekä Pieniä tekoja -verkkopalvelua.

Kampanjamateriaalia

Reseptejä:
www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/kasvisruoat

Ilmastodieetti-laskuri:
www.ilmastodieetti.fi

Pieniä tekoja:
www.pieniatekoja.fi

Lisätietoa

Aluetuotepäällikkö Hanna Lähde, Ruokakesko, puh. 050 553 2410, etunimi.sukunimi@kesko.fi

Suunnittelija Kaarina Toivonen, Suomen ympäristökeskus, puh. 0295 251 698, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Projektipäällikkö Riikka Leskinen, Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelutoimisto Valonia, puh. 044 907 5995, etunimi.sukunimi@valonia.fi


Kohderyhmä: