Kansainvälistä maisemapäivää 20.10. juhlistetaan valokuvakilpailulla ja maisemakävelyillä

Tiedote 15.10.2020 klo 8.00

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään tiistaina 20.10.2020. Ympäristöministeriö järjestää valokuvakilpailun päivän kunniaksi ja Maa- ja kotitalousnaiset ohjattuja maisemäkävelyjä. Meneillään on maisemien juhlavuosi Eurooppalaisen maisemayleissopimuksen täyttäessä 20 vuotta.

Kuvaa maisemia kansainvälisenä maisemapäivänä 20.10.2020

Ympäristöministeriö järjestää kansainvälisen maisemapäivän kunniaksi valokuvakilpailun, jonka teemana on ”Maisemapäivä 2020”. Millaisissa maisemissa sitten vietätkään kansainvälistä maisemapäivää 20.10.2010, valokuvaa päivän maisemia ja osallistu kilpailuun!

Merimaisema Utön kylästä nähtynä
Merimaisema Utön kylästä nähtynä. Kuvat Riku Lumiaro.

”Kansainvälisen maisemapäivän piiriin kuuluvat sekä erityisen arvokkaiksi tunnistetut että arkiset maisemat, niin maaseudulla kuin kaupungeissa. Tuomaristo kannustaa valokuvaamaan maisemia monipuolisesti. Näin saadaan kooste siitä miltä Suomi maisemapäivänä näytti”, kuvakisan tuomariston puheenjohtajana toimiva ympäristöneuvos Tapio Heikkilä kertoo.

Tuomaristo arvioi kuvat ja voittaja palkitaan 500 € lahjakortilla Rajala Pro Shopiin. Joukko muita ansioituneita kuvia palkitaan kirjapalkinnoin. Valokuvakilpailun kuvasatoa asetetaan näytteille ympäristöministeriöön ja mahdollisesti sen järjestämiin tilaisuuksiin sekä kilpailun verkkosivuille.

Kansainvälinen maisemapäivä ja valokuvakilpailun säännöt

Kansainväliseen maisemapäivään on valmistauduttu jo etukäteen Instagramissa syyskuussa alkaneella arjen maisemia juhlistavalla #arkimaisema-valokuvakampanjalla. Käy katsomassa kuvia, osallistu myös itse ja innosta muitakin havainnoimaan arjen maisemia. Liity myös seuraamaan kampanjatiliä @arkimaisema.

Osallistu maisemakävelylle

Kansainvälistä maisemapäivää juhlistetaan myös Maa- ja kotitalousnaisten järjestämin ohjatuin maisemakävelyin. Kävelyjä järjestetään eri puolilla Suomea 18.-21.10.2020, kävelyjen ohjaajina toimivat Maa- ja kotitalousnaisten maisema-asiantuntijat. Osa kävelyistä järjestetään virtuaalisesti. Tietoa maisemakävelyistä löytyy Maa- ja kotitalousnaisten verkkosivuilta.

Valokuvakilpailun voittaja palkitaan Maisemasymposiumissa

Kansainvälisen maisemapäivän valokuvakilpailun voittaja palkitaan Ympäristöministeriön järjestämässä Maisemasymposiumissa 4.11.2020. Valokuvakilpailun voittajan palkitsemisen lisäksi tilaisuudessa palkitaan myös Suomen paras maisemahanke 2020, joka lähetetään ehdolle kilpailemaan Euroopan neuvoston maisemapalkinnosta. Tilaisuudessa kuullaan myös monipuolisia puheenvuoroja ajankohtaisista maisema-asioista.

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään Euroopan neuvoston aloitteesta vuosittain kaikissa Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa. Eurooppalaisen maisemayleissopimuksen tavoitteena on suunnitella, hoitaa ja suojella maisemia. Maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota siihen, että maisemat ovat olennainen osa kaikkien kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä monimuotoisuutta.

Syksyinen tiemaisema
 

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään tänä vuonna neljättä kertaa. Maisemapäivän järjestävät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Mukana yhteistyössä ovat Suomen Kotiseutuliitto, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, Museovirasto ja Viherympäristöliitto. Maisemapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

Lisätietoja

  • Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, p. 0295 251 715, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
  • Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä, ympäristöministeriö, p. 0295 250 166, etunimi.sukunimi@ym.fi
  • Kansainvälinen maisemapäivä 

 


Kohderyhmä: