Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Koko Suomi retkeili, pönttöili ja juhli Suomen luonnon päivänä

Uutinen 1.9.2016 klo 13.44

Suomen ympäristökeskus, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallituksen luontopalvelut, Biologian ja maantieteen opettajien liitto uutisoivat 1.9.2016

Pöntön rakentamista. Kuva Riku Lumiaro.
Myös perheen pienimmät osallistuivat
pönttötalkoisiin.

Suomen luonnon päivää vietettiin väkevän tuulisessa säässä elokuun viimeisenä lauantaina 27.8.2016. Juhlijat osallistuivat yhteensä 130 yleisötapahtumaan ympäri Suomen. Suurimmat tapahtumat keräsivät toista tuhatta osallistujaa.

Tapahtumissa rakennettiin muun muassa linnunpönttöjä osana Ylen Miljoona linnunpönttöä – kampanjaa. Ponnistuksesta tuli menestys: lauantaina rekisteröitiin noin 7000 pönttöä, ja viikonlopun talkoissa valmistuneita pönttöjä oli rekisteröity keskiviikkoon mennessä niin, että 10 000 pöntön rajapyykki oli enää karvan päässä.

Yleisötapahtumia järjestettiin koko maassa aina Espoosta Utsjoelle. Suomen luonnon päivää juhlittiin esimerkiksi lepakkoretkillä ja lapsille suunnatuilla satuhetkillä luonnon helmassa. Helsingin edustalle vastikään avatussa Vallisaaressa nautittiin Uuden sirkuksen keskuksen Cirkon metsäsirkuksesta. Helsingissä 1000 henkeä teki ihmisketjun Keskuspuiston puolesta. Luomutilat avasivat myös ovensa ympäri Suomen päivän tapahtumissa. Monet suuntasivat omatoimiselle retkelle luontoon ystävän tai perheen kanssa. Päivän tunnelmia jaettiin sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #luonnonpaivat.

Vuonna 2017 luvassa neljä eri vuodenaikojen Luonnon päivää satavuotiaan Suomen kunniaksi

Vuoden 2016 Suomen luonnon päivä pohjusti vuoden 2017 itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa, jolloin suomalainen luonto on juhlavuoden keskeisimpiä teemoja. Vuonna 2017 juhlitaan satavuotiaan Suomen kunniaksi neljää Luonnon päivää eri vuodenaikoina. Luvassa on kaikkien aikojen luontoon menemisen päivät, joita jo nyt on ollut ideoimassa lähes 100 organisaatiota eri puolilta Suomea. Luonnon päivät 2017 on neljä yhdessä tekemisen ja luontoon yhdessä menemisen päivää.

Haltiassa nostettiin lippu salkoon
Suomen luontokeskus Haltiassa nostettiin lippu salkoon Suomen luonnon päivän kunniaksi. Kuvat Riku Lumiaro.

Talviluonnon päivänä 4.2.2017 sukelletaan talveen ja nautitaan lumisesta luonnosta retkeillen, hiihtäen tai talvitulien ääressä. Keväisenä Luonnon päivänä 20.5.2017 villiinnytään luonnosta kaikilla aisteilla ja maistetaan luonto. Luonnonyön päivänä 17.6.2017 rakastutaan kesäyöhön. Silloin vietetään myös Luonnonkukkien päivää ja juhlitaan Suomen 40. kansallispuiston avajaisia. Juhlinta huipentuu Suomen luonnon päivänä 26.8.2017, jolloin kuorot kajauttavat kansallispuistoissa, nostetaan malja Suomen luonnolle ja juhlitaan luonnon helmassa tulien äärellä.

Seuraa satavuotisjuhlinnan ja Luonnon päivät 2017 valmistelua

Suomen luonnon päivä on alun perin Suomen luonnonsuojeluliiton, Suomen ympäristökeskuksen, Metsähallituksen luontopalvelujen sekä Biologian ja maantieteen opettajien liiton yhteishanke. Edellisvuosien tapaan päivää on tänäkin vuonna rakentamassa yli 70 tapahtumajärjestäjää kyläyhdistyksistä ja järjestöistä ministeriöihin.

Lisätietoja Suomen luonnon päivän juhlinnasta

Biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntija Riku Lumiaro, Suomen ympäristökeskus, p. 040 509 8654, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintäpäällikkö Matti Nieminen, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 050 564 2283, etunimi.sukunimi@sll.fi

Viestintäkoordinaattori Jukka-Pekka Ronkainen, Metsähallituksen luontopalvelut, p. 040 767 1721, jukka-pekka.ronkainen@metsa.fi

Betonisia linnunpönttöjä
Ruduksen toimitusjohtaja Lauri Kivekäs esittelee Haltialle lahjoitettuja betonisia linnunpönttöjä.

 


Kohderyhmä: