Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

BioBlitz-lajikartoitustapahtuma Kuhmon Ystävyyden puistossa

Tiedote 5.8.2019 klo 14.28

Suomen ympäristökeskus SYKE ja Metsähallitus järjestävät vuorokauden mittaisen lajikartoitustapahtuman Kuhmon Ystävyyden puistossa 10.–11.8.2019. Tilaisuuteen saapuu eri eliöryhmien asiantuntijoita Suomesta ja Venäjältä.

”Tarkoituksena on havaita mahdollisimman monta eliölajia Ystävyyden puiston alueelta 24 tunnin aikana. Asiantuntijat ja harrastajat kokoontuvat yhteen kartoittamaan jonkin alueen lajistoa”, selittää erikoistutkija Gergely Várkonyi SYKEn Ystävyyden puiston tutkimuskeskuksesta.

Hyönteispyydys
Hyönteispyydys Elimyssalon luonnonsuojelualueella Kuhmossa. Kuva Gergely Várkonyi.

Bioblitz on kaikille avoin lajikartoitustapahtuma, jossa tietyltä alueelta pyritään vuorokauden aikana löytämään ja tunnistamaan niin monta eliölajia kuin mahdollista. Tapahtumalla halutaan myös tuoda esille lajitiedon tarpeellisuutta, lajien hyväksi tehtyä työtä ja tutustuttaa ihmisiä luonnon ihmeellisyyksiin. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1996 Yhdysvalloissa, mistä se on levinnyt ympäri maailmaa.

”Tapahtuma tuo esiin Ystävyyden puiston lajikirjoa ja tarjoaa ihmisille mahdollisuuden tutustua kotiseutunsa luontoarvoihin. Metsähallitus järjestää BioBlitz-tempauksia vuosittain eri puolilla Suomea”, kertoo suojelubiologi Outi Isokääntä Metsähallituksen luontopalveluista.

Yleisölle avoin BioBlitz-tapahtuma käynnistyy lauantaina 10.8. klo 10 ja maastohavainnot vedetään yhteen sunnuntaina 11.8. klo 11 alkaen. Molempien kokoontumisten paikkana on Luontokeskus Petola Kuhmossa.

Kuhmossa sijaitseva Ystävyyden puisto perustettiin lailla v. 1990 ja se muodostaa Ystävyyden luonnonsuojelualueen yhdessä rajan takana sijaitsevan Kostamuksen luonnonpuiston kanssa. BioBlitz-lajikartoitustapahtuma aloittaa suomalais-venäläisen suojelualueen 30-vuotisjuhlavuoden tapahtumasarjan, jonka pääkoordinaattorina toimii Kuhmon kaupunki.


Yhteystiedot

Erikoistutkija Gergely Várkonyi
Suomen ympäristökeskus, Ystävyyden puiston tutkimuskeskus
gergely.varkonyi@ymparisto.fi, p. 050 3520883

Suojubiologi Outi Isokääntä
Metsähallitus, Pohjanmaan–Kainuun Luontopalvelut
outi.isokaanta@metsa.fi, p. 040 6314925

Linkit


Kohderyhmä: