Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Lippu salkoon Suomen luonnon päivänä – Suomen luonnon päivää vietetään ensimmäistä kertaa 31.8.

Tiedote 23.8.2013 klo 8.52

Suomen ympäristökeskus SYKE, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallituksen
luontopalvelut, Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL tiedottavat

Maamme ainutlaatuista luontoa juhlitaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa, kun Suomen luonnon päivää vietetään lauantaina 31.8.2013. Päivän ideana on juhlia luontomme tuomaa iloa ja oivaltaa sen hyvinvointia edistävä vaikutus. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio toimii Suomen luonnon päivän suojelijana. Suomen luonnon päivänä järjestetään ympäri Suomen kymmeniä tapahtumia, joista on tietoa tapahtumakalenterissa www.suomenluonnonpaiva.fi. Tapahtumia on järjestämässä yli 60 organisaatiota.

Luonnon päivä 222

Suomen luonnon päivä tarjoaa mahdollisuuden olla mukana luomassa uutta suomalaista kansanperinnettä. Päivästä on tarkoitus tehdä perinne ja virallinen liputuspäivä, ja sitä vietetään elokuun viimeisenä viikonloppuna. Nostakaamme lippu salkoon luontomme kunniaksi!

Elokuun viimeinen viikonloppu soveltuu hyvin Suomen luonnon juhlistamiseen, sillä se on retkeilylle otollinen ajankohta. Loppukesän ja alkusyksyn taitekohdassa luonto tarjoaa antimiaan avosylin. Retkeilyä voi harrastaa niin marjastuksen kuin sienestyksenkin parissa, bongailla etelään paluumuuttavia lintuja, käydä nauttimassa kesän viimeisistä uintiretkistä tai järjestää luontopolku lempimetsään. Kahvihetki tai eväsretki pihapiirissä voi olla myös tapa iloita luonnossa olosta.

Sammalretkestä luomutilavierailuihin

Suomen luonnon päivänä järjestetään yli 40 tapahtumaa eri puolilla Suomea. Päivän päätapahtuma järjestetään Suomen luontokeskus Haltiassa Nuuksiossa. Siellä liehahtaa Suomen lippu salkoon klo 11.00, kun ympäristöministeri Ville Niinistö ja kansallispuistokummi Saimi Hoyer avaavat valtakunnallisen Suomen luonnon päivän pääjuhlan. Haltiassa on luvassa monipuolinen tapahtuma, jossa on ohjelmaa luonnonhenkien satupolusta sienineuvontaan, elokuvaesityksistä opastettuihin retkiin ja tukkijätkän taiteilusta yöperhosen tanssiin.

Luontoaiheisia retkiä järjestetään niin Helsingin edustan yleisöltä yleensä suljetuille sotilassaarille kuin Ylä-Lapin luontokeskuksen Siidan lähiympäristöön. Inarissa retkeilyn lisäksi opitaan ravinnon merkityksestä ja luonnonraaka-aineista ravitsemuksessa sekä herkutellaan hyvällä ruoalla. Martat ovat lähteneet innolla vaalimaan luontomme tuottamia antimia ruokapöydässä. Marttojen koulutetut sienineuvojat ympäri Suomen tunnistavat ruoka- ja myrkkysieniä ja kertovat sieniruokien valmistamisesta ja säilönnästä. Martat ja Metsähallituksen luontopalvelut järjestävät yhdessä sienitapahtumia ja -retkiä Espoossa, Ikaalisissa, Inarissa, Kalajoella, Kolarissa, Kuhmossa, Kuusamossa, Lieksassa, Parikkalassa ja Pelkosenniemellä.

Vantaan ympäristökeskus järjestää sammalretken Kalkkikallion luonnonsuojelualueelle. Se on tunnettu erityisestä kalkkia vaativasta kasvillisuudestaan. Pro Luomu, Luomuliitto, MTK ja maa- ja metsätalous-ministeriö järjestävät useille luomutiloille maaseuturetkiä. Niillä pääsee tutustumaan esimerkiksi luomulampaiden harjoittamaan perinneympäristön hoitoon tai hevosilla tehtävään karjan paimennusnäytökseen.

Lopen luonnonystävät järjestää yhdessä Kerityn suojeluyhdistyksen kanssa Luontoa ja kulttuurihistoriaa
-retken Salonkylän Rautakoskelle. Retkellä nähdään, miten luonto on ottanut haltuunsa hylätyn teollisuusmiljöön. Hyvinkään luonnonsuojeluyhdistys puolestaan järjestää yhdessä ympäristöministeriön kanssa yleisöretken Kurkisuolle. Kurkisuo on merkittävä uhanalaisten kasvilajien ja suoluontotyyppien esiintymisalue.

Vinkkejä päivän viettoon ja tietoa tapahtumista löytyy Suomen luonnon päivän verkkosivuilta: www.suomenluonnonpaiva.fi – Tapahtumat-sivun alta.

Metsän tarina -elokuva

Suomen luonnon päivän kunniaksi monet elokuvateatterit esittävät Metsän tarina -elokuvan 28 kaupungissa. Lista elokuvateattereista ja esitysajoista löytyy Suomen luonnon päivän sivuilta. Elokuva on myös nähtävissä Haltian pääjuhlassa. Metsän tarina on koko perheen elokuva suomalaisesta metsästä, sen värikkäästä ja monimuotoisesta elämästä. Sen pääosissa ovat metsän lukuisat asukkaat kuten karhut, hirvet, pöllöt, käärmeet, muurahaiset ja monet, monet muut.

Kerro miten vietät Suomen luonnon päivää

Kaikenlaiset yhteisöt ja ihmiset ovat tervetulleita osallistumaan päivän viettoon, kukin haluamallaan tavalla. Lähetä meille sanoin ja kuvin tunnelmia päivän vietosta tai ideoita siitä, miten aiot päivää viettää: www.facebook.com/SuomenLuonnonPaiva

Voit myös seurata Suomen luonnon päivän kokemuksia ja postauksia sosiaalisessa mediassa #suomenluonnonpaiva

Suomen luonnon päivän viralliset koordinaattorit ovat Suomen ympäristökeskus SYKE, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallituksen luontopalvelut ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL.

Merkitse Suomen luonnon päivä 31.8.2013 kalenteriisi
ja nauti luontomme kauneudesta!

Lisätiedot

Viestintäasiantuntija Riku Lumiaro, Suomen ympäristökeskus
puh. 040 509 8654, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintäpäällikkö Matti Nieminen
Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 050 564 2283, etunimi.sukunimi@sll.fi

Tiedottaja Laura Tahkokallio, Metsähallituksen luontopalvelut
puh. 040 556 9860 etunimi.sukunimi@metsa.fi

Suomen luonnon päivän logo ja muuta viestintämateriaalia löytyy Suomen luonnon päivän sivuilta.

Kohderyhmä: