Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

WWF palkitsi Meren aarteet vuoden luontokirjana

Uutinen 28.11.2017 klo 15.45
Piippolimakotilo
Limakotilot ovat makean veden eläimiä, jotka selviävät myös Itämeren rannikon vähäsuolaisessa murtovedessä. Kuvassa piippolimakotilo © Petra Pohjola / Metsähallitus

Vedenalaisesta meriluonnosta kertova ”Meren aarteet - Löytöretki Suomen vedenalaiseen meriluontoon” on WWF:n vuoden luontokirja. Meren aarteet on ensimmäinen kattava tietoteos Suomen vedenalaisesta meriluonnosta. Valinnasta vastasi Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori.

Meren aarteet pohjautuu vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelman (VELMU) tuloksiin. Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen koordinoima ohjelma on kartoittanut vedenalaista luontoa yli kymmenen vuoden ajan, ja vedenalaista meriluonnosta on paljastunut huimasti uuttaa tietoa.

Kirja esittelee Itämeren historiaa, elinympäristöjä ja lajikirjoa. Kirjassa on satoja ennen näkemättömiä vedenalaisia valokuvia sekä karttoja vedenalaisten eläin-, kasvi- ja levälajien levinneisyydestä Suomen rannikolla.

Meren aarteet kansi

”Eliölajeja ei ole ryhmitelty määritysoppaiden tapaan lajiryhmittäin, vaan elinympäristöittäin. Kuvaamme esimerkiksi syvänteiden, hiekkapohjien ja kalliorantojen eliöt omissa kokonaisuuksissaan. Näin lukijalle hahmottuu paremmin kokonaiskuva erilaisten meriympäristöjen lajistosta ja suhteesta ympäristöönsä”, kirjan päätoimittaja, tutkimusprofessori Markku Viitasalo Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Merten aarteita on tehty yli kolmenkymmenen kirjoittajan sekä kuvaajan ja kuvittajan voimin. Kirjan ovat toimittaneet Markku Viitasalo, Kirsi Kostamo, Eeva-Liisa Hallanaro, Wilma Viljanmaa, Suvi Kiviluoto, Jan Ekebom ja Penina Blankett.

”Tavoitteena oli kirja, joka kertoo, ettei Itämeri ole kuollut vaan sen luonto on monimuotoista ja paikoitellen uskomattoman värikästä. Kirja haluttiin suunnata sekä asiantuntijoille että mökkiläisille. Teksti onkin helppolukuista ja mukaansa tempaavaa”, neuvotteleva virkamies Penina Blankett ympäristöministeriöstä kertoo.

”Vedenalaisten valokuvien ansiosta Itämeri näkyy uudessa valossa.  Kuten teoksen lopussa sanotaan – vaalikaa meren aarteita ja säilyttäkää ne myös tuleville sukupolville”, Blankett toteaa.

VELMU-ohjelman myötä kirjan tekoon ovat osallistuneet lukuisat eri alojen ja laitosten tutkijat ja asiantuntijat. Esimerkiksi Metsähallituksen meribiologit ovat keränneet aineistoa, joka näkyy kirjan kuvissa ja teksteissä. Muita kirjan tekijöitä ovat Suomen ympäristökeskus, rannikon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset,  Luonnonvarakeskus, Geologian tutkimuskeskus, Merisotakoulun tutkimuskeskus, Åbo Akademi, Turun ja Helsingin yliopistot sekä VELMU -ohjelmaa palvelleet konsulttiyritykset.

Tänä vuonna Vuoden luontokirja -kilpailuun osallistui ennätysmäärä teoksia, yhteensä 41 luontokirjaa. WWF:n esiraadissa toimivat pääsihteeri Liisa Rohweder ja suojelujohtaja Jari Luukkonen, jotka valitsivat viisi finalistia. WWF:n Vuoden luontokirja -kilpailu järjestettiin tänä vuonna jo 40. kerran.

Tutkimusprofessori Markku Viitasalo kertoo Meren aarteet -kirjasta ja sen tekijöistä:

Lisää aiheesta

Lisätietoa

Tutkimusprofessori Markku Viitasalo, Suomen ympäristökeskus (SYKE)
puh.+358 295 251 742,  etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: