Valotaidefestivaalin himmein hohtaa meritulta

Uutinen 3.1.2019 klo 12.38

Ensimmäisten minuuttien aikana näyttelytilassa on vain pimeää. Vasta sitten ihmissilmä alkaa havaita himmeän valonkajon telineessä liikkuvista laboratoriopulloista. Tämän on pakko olla valotaiteelle omistetun Lux Helsinki -festivaalin himmein teos.

Breath-teoksen valo on todellista biovaloa. Se syntyy panssarisiimalevistä. Suomessa tämä hohtava levä, Alexandrium ostenfeldii, tunnetaan myös nimellä merituli. Loppukesän tummina öinä hohtavasta levästä on tehty havaintoja muun muassa Ahvenanmaalla, Turun saaristossa ja Loviisan rannoilla.

Kaapelitehtaalla LUX In -näyttelyssä 3.–9.1.2019 esillä olevan leväteoksen on toteuttanut Fern Orchestra -kollektiivi: valosuunnittelija Vespa Laine, meribiologi Conny Sjöqvist ja äänitaiteilija Markus Heino. Panssarisiimalevät on kasvatettu ja koulittu esiintymiskuntoon SYKEn merilaboratoriossa.

Puolet maailman hapesta syntyy merissä

Ajatus leväteoksesta on Vespa Laineen, joka ajatusta kehitellessään otti yhteyttä Åbo Akademissa tutkijatohtorina työskentelevään Conny Sjöqvistiin. Hän puolestaan yhytti hankkeeseen mukaan SYKEn merikeskuksessa panssarisiimaleviä tutkivan meribiologi Anke Krempin. Viime lokakuussa Kremp siirtyi työskentelemään Saksaan ja SYKEssä projektia jatkoivat tutkija Sanna Suikkanen ja Fullbright-stipendiaatti Steffaney Wood.

Fern orchestran Vespa Laine ja Conny Sjöqvist SYKEssä 556x303
Valosuunnittelija Vespa Laine (vas.) ja meribiologi Conny Sjöqvist haluavat Breath-teoksella nostaa esiin meren eliöiden merkityksen. © Eija Järvinen

Vespa Laine kertoo haluavansa nostaa teoksella esiin meren merkityksen: ”Joka toisella henkäyksellä saamme kiittää merten mikro-organismeja. Ne tuottavat puolet maailman hapesta.”

Levät eivät ole Laineen ensimmäisiä ei-inhimillisiä työkavereita. Aiemmin hän on tehnyt teoksia kasviorkesterin kanssa. Siinä Laine kollektiiveineen muunsi kasvien sähkövastuksen ihmiskorvin kuultavaksi.

”Minä ja kollektiivimme muut ihmiset olemme kasvien ja levien roudareita ja bändäreitä”, Laine virnistää.

Kaunis ja myrkyllinen

Kun kasviorkesteri esiintyy, Laine muuntelee kasvien sähkövastusta valon, veden ja kosketuksen avulla. Levien valoshow vaatii ainakin kevyttä ravistelua, sillä vasta mekaaninen rasitus aiheuttaa levissä bioluminesenssi-ilmiön.

Meritulta_pullossa kuvaaja Samuel Salminen Fern Orchestra
Meritulta laboratoriopullossa. © Samuel Salminen / Fern Orchestra

Hohtaessaan panssarisiimalevä Alexandrium ostenfeldii on kaunista. ”Kylmää tieteellistä faktaa on puolestaan se, että se on myös erittäin myrkyllistä ja ilmastonmuutos näyttää suosivan tätä levää”, kertoo Conny Sjöqvist.

Levistä, Itämerestä ja ilmastonmuutoksesta kertoo myös teokseen liittyvä taidejulkaisu Change. Sen tekijäryhmään kuuluvat Vespa Laineen, Conny Sjöqvistin ja Anke Krempin lisäksi SYKEn merikeskuksessa työskentelevät Sanna Suikkanen, Jacqueline Jerney ja Steffaney Wood. Julkaisun graafinen suunnittelu on Samuel Salmisen käsialaa. Vespa Laineen mukaan lopputulos on näyttävä, moniulotteinen ja parhaimmillaan painettuna, mutta vaatimattomampi versio siitä on saatavissa sähköisenä julkaisuna Fern Orchestan verkkosivujen kautta.

Breath on nähtävissä Kaapelitehtaan Valssaamossa (Tallberginkatu 1, Helsinki) Lux Helsinki -valotapahtuman aikana 3.–9.1.2019 kello 15–22. Lisätietoa Lux Helsinki -festivaalista.


Kohderyhmä: