Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Kohti kestäviä tekstiilisysteemejä: Resurssiviisaan globaalin tekstiililiiketoiminnan yhteiskehittäminen Suomeen (FINIX)

Finix-projektissa yhteiskehitetään Suomeen tekstiilituotannon ja –kulutuksen järjestelmää, joka edistää kestävää kehitystä maailmanlaajuisesti. Vallitseva liiketoimintamalli nojaa huonolaatuisiin tuotteisiin ja pikamuotiin. Se tuhlaa vettä, tuottaa jätettä ja vie maata ruoan tuotannolta. Valmistus halpatuotantomaissa polkee usein ihmisoikeuksia ja johtaa työntekijöiden alipalkkaukseen. Finix-projekti tuo yhteen suuret ja PK-yritykset sekä startupit tekstiili- ja metsäteollisuudessa sekä jätteiden käsittelyssä yhdessä kansalaisjärjestöjen ja päättäjien kanssa yhteiskehittämään huippututkimukseen perustuvaa kestävää tekstiilijärjestelmää. Kiertotalouteen perustuva paradigma käsittää kierrätyskuitujen ja maa- ja metsätalouden sivuvirtojen hyödyntämisen, tekstiilien elinkaarien suunnittelun, digiteknologiaa jäljittämisessä ja lajittelussa hyödyntävät pitkäikäisten tekstiilien liiketoimintamallit, jotka perustuvat kestäviin materiaaleihin sekä jakamis- ja korjauspalveluihin.

Lisätietoja

Hankkeen vastuuhenkilö SYKEssä: erikoistutkija Susanna Horn, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

 

Finix-hankkeen kotisivu: https://finix.aalto.fi/

Twitter: @Finixrevolution

Facebook: https://www.facebook.com/finixrevolution/

 

Julkaisuja

Niinimäki, K., Peters, G., Dahlbo, H., Perry, P., Rissanen, T. & Gwilt, A. 2020. The environmental price of fast fashion. Nature Reviews Earth & Environment 1: 189-200.

Julkaistu 17.4.2020 klo 16.39, päivitetty 22.5.2020 klo 10.45