Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

INAR RI – Ilmakehä- ja ympäristötutkimus infrastruktuuri

Ilmakehä- ja ympäristötutkimuksen tutkimusinfrastruktuuri INAR RI (Integrated Atmospheric and Earth System Science Research Infrastructure) tuottaa yhdenmukaisia, korkeatasoisia havainnointiaineistoja aineiden ja energian vaihdannasta luonnossa. Se tarjoaa lukuisia hyvin varusteltuja kenttäkohteita ja huippuluokan laboratorioita kokeelliseen ympäristötutkimukseen, sekä monen skaalan mallinnusalustoja ja -aineistoja prosessi- ja ilmastomallinnukseen. INAR RI aineistot kerätään koordinoidusti e-infrastruktuuriin, jonka kautta aineistot ovat tutkijoiden ja muiden kiinnostuneiden käyttäjien käytettävissä ilmakehän, ympäristön, ilmaston muutoksen, ilman laadun ja terveyden tutkimukseen. INAR RI takaa myös aineistojen pitkäaikaisen säilytyksen. Aineistot ja metadatat kerätään keskitetysti smart-SMEAR-e-infrastruktuuriin, jonka kautta ne ovat avoimesti tutkimuksen ja opetuksen sekä viranomaisten ja kansalaisten käytössä

Keskeisiä INAR RI -mittausasemia ovat Global Atmospheric Watch -asema Pallas-Sodankylässä ja neljä SMEAR-asemaa, jotka sijaitsevat Värriössä, Hyytiälässä, Helsingissä ja Kuopiossa. Asemilla mitataan ilmakehän kaasuja ja hiukkasia sekä ainevirtoja ilmakehän ja metsien välillä. Asemilla tuotettu aineisto on kansainvälisesti ainutlaatuisen kattavaa, ja sitä on kerätty yhtäjaksoisesti poikkeuksellisen pitkältä ajalta. INAR RI osallistuu aktiivisesti ESFRI-hankkeisiin (kasvihuonepäästöjen havaintojärjestemä ICOS, AnaEE) ja muihin eurooppalaisiin tutkimusverkostoihin (mm. ACTRIS, ExpEER, LTER-Europe).

INAR RI on yksi Suomen Akatemian rahoittamista tutkimusinfrastruktuureista (2017–2021), ja osana INAR RI tutkimusinfrastruktuuria. FinLTSER on osa INAR tutkimusinfrastruktuuria, ja myös edustettuna Suomen tutkimusinfrastruktuurien tiekartalla.

 

Yhteyshenkilöt

Jaana Bäck (jaana.back(at)helsinki.fi)
Marjut Kaukolehto (marjut.kaukolehto(at)helsinki.fi)
Terhi Rasilo (terhi.rasilo(at)helsinki.fi)

Helsingin yliopisto, Metsätieteiden laitos

 

Julkaistu 1.12.2017 klo 13.09, päivitetty 4.12.2017 klo 14.50
Kohderyhmä: