Suomenlahden suojelun kolmikantayhteistyö - Viro, Venäjä, Suomi

Ilkka Lastumäki 556 px
Kuva: Ilkka Lastumäki

Suomen, Venäjän ja Viron asiantuntijat tekevät tiivistä yhteistyötä terveemmän ja turvallisemman Suomenlahden puolesta.

Suomenlahti-yhteistyön koordinoinnista vastaa Suomessa ympäristöministeriö.

Ajankohtaista

Suomenlahden tietopaketit tarjoavat tuoretta tietoa lahden tilasta

Suomenlahden tilasta on julkaistu viisi upeaa tietopakettia, joissa sukelletaan Suomenlahden tilaan. Tietopaketit ovat vapaasti hyödynnetettävissä esimerkiksi ympäristökasvatuksessa ja asiantuntijatyössä.

Meriroska

Haitalliset aineet

Vieraslajit

Meriliikenne

Rehevöityminen

Suomenlahden kansainväliset tiedepäivät 30.11.- 1.12. Helsingissä

Yli sata tutkijaa osallistui Suomenlahden tiedepäiville 30.11.-1.12.2016 SYKEssä. Tilaisuuden esitelmien lyhennelmät ovat luettavissa (englanniksi):

Hankkeen tausta

Suomi-Viro-Venäjä -kolmikantayhteistyö Suomenlahden meriympäristön suojelemiseksi alkoi nykymuodossaan lähes kaksi vuosikymmentä sitten. Yhteistyön taustalla on vuonna 1968 käynnistynyt Suomen ja Neuvostoliiton välinen yhteistyö Suomenlahden piirissä. Poliittisten muutosten kautta Suomenlahden suojelutyö on laajentunut kolmen maan väliseksi aktiiviseksi toiminnaksi.

Suomenlahden teemavuodet: monipuolista meriyhteistyötä yli rajojen

Suomenlahden ensimmäinen teemavuosi vuonna 1996 tarjosi mahdollisuuden rakentaa ja kehittää Suomen, Venäjän ja Viron merensuojeluyhteistyötä . Teemavuoden tuloksina saavutettiin mm. uusia tieteellisiä yhteenvetoja sekä edistysaskelia merensuojelussa. GOF_logo_ENG_RGB_2013_236x152.png

Suomenlahti-vuosi 2014 oli Suomen, Venäjän ja Viron yhteinen teemavuosi, jonka aikana tuotettiin uutta tutkimustietoa Suomenlahden tilsta. Projekti nosti kolmikantayhteistyön erilliseksi teemavuodeksi ja tiivisti siten yhteistyöverkostoja.

Suomenlahti-vuoden 2014 tutkimus jakautui viiteen tutkimusteemaan: meriturvallisuus, kalakannat, monimuotoisuus,
ekosysteemin terveys sekä merialuesuunnittelu.

Teemavuosi sisälsi yhteisen tutkimuksen lisäksi tapahtumia ja vaikuttavaa päätöksentekoa. Toimijat lahden kaikilta reunoilta osallistuivat Suomenlahti-vuoden toteuttamiseen muun muassa yleisötapahtumien, tieteellisten seminaarien ja ympäristökasvatuksen muodossa.

 

Lisätietoja

Johtava tutkija Kai Myrberg, puh. 0295 251 441
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Julkaistu 23.4.2013 klo 13.58, päivitetty 9.11.2017 klo 14.30