Kuva: Ilkka Lastumäki
Suomen, Venäjän ja Viron asiantuntijat tekevät tiivistä yhteistyötä terveemmän ja turvallisemman Suomenlahden puolesta.
Suomenlahti-yhteistyön koordinoinnista vastaa Suomessa ympäristöministeriö.
Ajankohtaista
Suomenlahden tietopaketit tarjoavat tuoretta tietoa lahden tilasta
Suomenlahden tilasta on julkaistu viisi upeaa tietopakettia, joissa sukelletaan Suomenlahden tilaan. Tietopaketit ovat vapaasti hyödynnetettävissä esimerkiksi ympäristökasvatuksessa ja asiantuntijatyössä.
Meriroska
Haitalliset aineet
Vieraslajit
Meriliikenne
Rehevöityminen
Suomenlahden kansainväliset tiedepäivät 30.11.- 1.12. Helsingissä
Yli sata tutkijaa osallistui Suomenlahden tiedepäiville 30.11.-1.12.2016 SYKEssä. Tilaisuuden esitelmien lyhennelmät ovat luettavissa (englanniksi):
Hankkeen tausta
Suomi-Viro-Venäjä -kolmikantayhteistyö Suomenlahden meriympäristön suojelemiseksi alkoi nykymuodossaan lähes kaksi vuosikymmentä sitten. Yhteistyön taustalla on vuonna 1968 käynnistynyt Suomen ja Neuvostoliiton välinen yhteistyö Suomenlahden piirissä. Poliittisten muutosten kautta Suomenlahden suojelutyö on laajentunut kolmen maan väliseksi aktiiviseksi toiminnaksi.
Suomenlahden teemavuodet: monipuolista meriyhteistyötä yli rajojen
Suomenlahden ensimmäinen teemavuosi vuonna 1996 tarjosi mahdollisuuden rakentaa ja kehittää Suomen, Venäjän ja Viron merensuojeluyhteistyötä . Teemavuoden tuloksina saavutettiin mm. uusia tieteellisiä yhteenvetoja sekä edistysaskelia merensuojelussa. 
Suomenlahti-vuosi 2014 oli Suomen, Venäjän ja Viron yhteinen teemavuosi, jonka aikana tuotettiin uutta tutkimustietoa Suomenlahden tilsta. Projekti nosti kolmikantayhteistyön erilliseksi teemavuodeksi ja tiivisti siten yhteistyöverkostoja.
Suomenlahti-vuoden 2014 tutkimus jakautui viiteen tutkimusteemaan: meriturvallisuus, kalakannat, monimuotoisuus,
ekosysteemin terveys sekä merialuesuunnittelu.
Teemavuosi sisälsi yhteisen tutkimuksen lisäksi tapahtumia ja vaikuttavaa päätöksentekoa. Toimijat lahden kaikilta reunoilta osallistuivat Suomenlahti-vuoden toteuttamiseen muun muassa yleisötapahtumien, tieteellisten seminaarien ja ympäristökasvatuksen muodossa.
LisätietojaJohtava tutkija Kai Myrberg, puh. 0295 251 441
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi