Vesiruton mikrobit hyötykäyttöön
Vesiruton lehtien pinnalla tiedetään kasvavan monenlaisia mikrobeja, mutta niiden ominaisuuksia tai roolia ei tarkemmin tunneta. Vuotunkijärven vesiruttokasvustoista kerätyistä näytteistä tehtiin mikrobieristyksiä. Yhteensä eristettiin 217 bakteeri- ja sieni-isolaattia, joista 129 otettiin talteen jatkotestauksia varten. Alustavien laboratoriokokeiden perusteella osa bakteereista voitiin luokitella maitohappobakteereiksi. Kasvunestotestauksissa monet mikrobi-isolaatit pystyivät estämään/hidastamaan kasvipatogeenisten sienten tai Streptomyces-bakteerien kasvua, mutta eivät elintarvikevälitteisten taudinaiheuttajien eikä elintarvikkeiden pilaajabakteerien kasvua. Lisäksi monet bakteeri-isolaatit tuottivat laajan kirjon erilaisia entsyymejä. Bakteerien entsyymiaktiivisuutta ei kuitenkaan pystytty linkittämään niiden kasvunestokykyyn tai muihin ominaisuuksiin. Mikrobi-isolaattien lajin tunnistaminen ja mahdollinen hyödyntäminen vaatii jatkotestauksia ja kehitystyötä, mihin tässä hankkeessa luotu isolaattikokoelma antaa hyvät lähtökohdat.
Vesirutosta eristettyjä mikrobeja. © Lea Hiltunen, Luke