Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Vihdin asemanseutua kehittämässä – Petra Ståhl kertoo, miksi Vihti päätti lähteä mukaan hankkeeseen

Uutinen 28.5.2019 klo 15.32
Petra_Ståhl_kuvaaja_Antti_Hannuniemi
Vihdin kunnan elinvoimajohtaja Petra Ståhl © Antti Hannuniemi

Vihdin kunnan maankäytön suunnittelussa on käsillä ainutlaatuinen hetki – päätöksen syntyminen Etelä-Nummelaa halkovan Espoo-Salo-Turku-junayhteyden toteuttamisesta on lähempänä kuin koskaan. Toteutuessaan ratayhteys loisi asemanseudun myös Etelä-Nummelan alueelle ja mullistaisi muun muassa kunnan joukkoliikenteen kehittämisedellytykset.

Nummelan taajamarakenteessa asemanseutu tulee asettumaan hieman erilleen nykyisestä kaupan ja palveluiden keskuksesta, mikä asettaa taajamarakenteen kehittämiselle omat haasteensa. Asemanseudusta pitää pystyä luomaan vetovoimainen riittävine palveluineen ilman, että se haastaa tai jättää varjoonsa nykyisen keskustan. Lisäksi asemanseudun ja nykyisen keskustan välille on luotava erinomaiset edellytykset sekä kevyelle liikenteelle että joukkoliikenteelle.

YKR-demo-hankkeen kautta meidän on mahdollista saada käyttöömme testattuja työkaluja, jotka auttavat meitä omassa suunnittelutyössämme aikaansaamaan vuoropuhelua keskustojemme välille. Etelä-Nummela on toistaiseksi melko koskematonta aluetta, jonka suunnittelussa ja toteutuksessa meillä on vahva tahto onnistua. Näemme myös, että meillä Vihdissä on annettavaa käynnissä olevaan maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistukseen, jota YKR-demo-hanke päätavoitteenaan palvelee – Etelä-Nummela on mitä parhain esimerkki skaalautuvasta suunnittelusta, kun maankäyttöä suunnitellaan useilla kaavatasoilla samanaikaisesti. Lisäksi jo nykyisen lainsäädännön puitteissa syntyvien kaavojemme tulee palvella maankäytön strategisuuden tavoitteita, mihin paremman työkalupakin tulee näillä näkymin tarjoamaan vasta uudistuva maankäyttö- ja rakennuslaki.

Petra Ståhl, Elinvoimajohtaja, Vihdin kunta


Kohderyhmä: