Mammutti-hankkeen tilaisuudet

Tietoisku tarkan maanpeiteaineiston (2 m resoluutio) käyttötapauksista 11.4.2024

Mammutti-hankkeen toimijoiden kesken osallistuimme Työ2.0 Labin järjestämään ekosysteemikouluun, jossa kehitimme toimintamallia maankäytön seurannan yhteistyölle. Yhteistyötä on jatkettu hankkeen jälkeen maankäyttö- ja maanpeitetiedon ekosysteemiryhmässä, jota koordinoi MML. Yhdessä olemme järjestäneet aineistoihin liittyviä tietoiskuja.

Mammutti-hankkeessa tuotettiin useampi maankäytön seurantaan liittyvä tietotuote ja tekijöiltä on pyydetty esimerkkejä siitä, miten hankkeessa tuotettuja aineistoja voidaan erilaisissa tapauksissa käyttää. Maankäytön ekosysteemin huhtikuun tietoiskussa kerroimme esimerkkejä uuden 2m resoluution maanpeiteaineiston käytöstä. Käyttötapauksista olivat kertomassa Maija Tiitu, Ville Helminen ja Antti Rehunen Sykestä sekä Eero Puurunen Sitowisesta. Kiitos mielenkiintoisista esityksistä & hyvästä keskustelusta!

 

Yhteisellä tietopohjalla kohti parempia ilmastoratkaisuja 5.6.2023

Hiilestä kiinni -tieto-ohjelman hankkeet TIIMA ja Mammutti ovat kehittäneet tietopohjaa ja uusia tietotuotteita maankäyttösektorin eri tarpeisiin palvelemaan niin ilmastonmuutoksen hillintää kuin siihen sopeutumista. Kesäkuussa 2023 järjestimme yhteisen seminaarin, jossa kerroimme kehitystyöstä ja esimerkkejä aineistojen käyttötapauksista.

Esitykset ovat nähtävissä alla olevista linkeistä. Tilaisuudessa oli kuulijoita laajasti eri sidosryhmistä. Kiitämme osallistujia aktiivisesta palautteesta ja hyvistä kysymyksistä! 

Uusi Suomen kattava maanpeiteaineisto - webinaari 29.5.2023

Mammutti- ja Tiima-projektit hankkivat yhdessä SCALGOlta maanpeiteaineiston, joka on tuotettu tekoälymallia hyödyntäen tiiviissä yhteistyössä Syken kanssa. Aineistoa on hyödynnetty mm. Mammutti-hankkeen rakennetussa teemassa sekä pohja-aineistona Tiima-hankkeessa. SCALGO ja Syke järjestivät aineistosta kertovan webinaarin 29.5.2023. Tilaisuudesta on tallenne SCALGOn sivuilla.

Tietoisku arvopuuanalyysistä kesäkuussa 2022

Hankkeessa tehtyä arvopuuanalyysiä (Value Tree) esiteltiin tietoiskussa kesäkuussa 2022. Arvopuuanalyysi on tavoitetarkastelu, jossa visuaalisen esitystavan avulla osoitetaan ja havainnollistetaan, miten Mammutti-hankkeessa tuotetut tietotuotteet tukevat maankäyttösektorin ilmastotavoitteita sekä luonnon monimuotoisuuden edistämistä ja ylläpitämistä. Mammutti-hankkeessa arvopuuanalyysiä on käytetty Mammutti-tietotuotteiden vaikuttavuuden arvioimiseksi. Arvopuuanalyysin toteutti Spatineo Oy.

Tietoiskut pilotoiduista tietotuotteista tammikuussa 2022 

Hankkeessa pilotoituja tietotuotteita esiteltiin kolmessa erillisessä tietoiskussa tammikuussa 2022. Tietoiskut keräsivät kuulijoita laajasti eri sidosryhmistä. Kiitämme osallistujia aktiivisesta palautteesta ja hyvistä kysymyksistä! Kehitämme tietotuotteita palautteen perusteella ja tuotamme jatkohankkeessa koko maan kattavat aineistot vuoden 2022 aikana.

Esitykset ovat nähtävissä alla olevista linkeistä.Osa pilotoiduista tietuotuotteista on tarkasteltavissa karttasovelluksessa. Sovelluksessa on mahdollista valita tarkasteltavat tasot ja taustakartat. Sovelluksessa on myös pyyhkäise-toiminto (slide), jossa voi valita yhden aineistotason liu’utettavaksi päälle ja pois muiden aineistojen pysyessä näkyvissä.

Linkki karttasovellukseen

Tietoiskujen esitykset

Maankäytön muutosten ja LULUCF-seurannan kehittäminen kaukokartoitusaineistojen avulla - webinaari 12.5.2021

Toukokuinen webinaari Maankäytön muutosten ja LULUCF-seurannan kehittäminen kaukokartoitusaineistojen avulla   toteutettiin kolmen projektin voimin:

  • Developing support for monitoring and reporting of GHG emissions and removals from land use, land use change and forestry (FPCUP-DG Clima action)
  • Copernicus Pan-EU & Local Land Monitoring (CoPaLo)
  • Yhteisen tietopohjan kehittäminen maankäytön ja sen muutosten seurannalle (Mammutti)

Maankäyttösektorin merkitys ilmastonmuutoksen hillinnässä on ajankohtainen teema tutkimuksessa ja julkisessa keskustelussa. Niin Suomessa kuin kansainvälisilläkin areenoilla etsitään uutta tietoa ja ratkaisuja maankäytön ja sen muutosten aiheuttamien ilmastovaikutusten seurannalle ja ilmastonmuutoksen hillitsemiselle. Webinaarissa esiteltiin Ilmatieteenlaitoksen (IL), Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) hankkeita, jotka selvittävät kaukokartoituksen antamia mahdollisuuksia maankäyttösektorin ilmastotyössä. Webinaarin tavoitteena oli hankkeiden esittelyn lisäksi tiedottaa maankäytön seurantaan ja kasvihuonekaasuinventaarioon liittyvistä EU-tason suunnitelmista ja keskustella kotimaisen tutkimuksen suuntaamistarpeista. Esitykset alla olevista linkeistä.

Julkaistu 14.9.2021 klo 14.05, päivitetty 16.4.2024 klo 16.29
Kohderyhmä: