Ympäristölaatunormit pohjaveden pilaantumisen ja puhdistustarpeen arvioinnissa (LaatuNOPPA)

Taustaa

Suomessa 65 % vesilaitosten jakamasta talousvedestä on pohjavettä. Pohjavettä peittävät maakerrokset ovat usein ohuita, mikä mahdollistaa haitallisten aineiden kulkeutumisen ylemmistä maakerroksista pohjaveteen. Pilaantuneen pohjaveden puhdistaminen on vaikeaa ja kallista, joten pohjaveden laadun heikentyminen tulee pyrkiä estämään ennakolta. Jos pohjavesi on jo pilaantunut, on tärkeää estää pilaantumisen leviäminen ja haitta-aineille altistuminen esim. talousveden välityksellä. Pohjaveden tilan ja pilaantumisen vaaran arviointia ohjaavat EU-säädöksen mukaiset ja mahdolliset kansalliset pohjaveden laatunormit eli korkeimmat, haitattomaksi arvioidut haitallisten aineiden pitoisuudet. 

Pohjavesialue-kyltti
© Henna Jylhä

Tavoite

LaatuNOPPA-hankkeen päätavoitteena on tuottaa tietoa siitä, miten pohjaveden suojelu tulisi ottaa huomioon Suomen kansallisessa lainsäädännössä ja tämän tulkinnassa. Hankkeessa tätä tarkastellaan erityisesti EU:n sääntelyn ja EU-tuomioistuimen (EUTI) oikeuskäytännön perusteella. Hankkeessa selvitetään

• pohjaveden kemiallisen tilan arvioinnissa käytettävien laatunormien tai kansallisten raja-arvojen soveltamiskäytäntöjä EU:n jäsenmaissa ja Suomessa

• pohjavettä koskevan Euroopan unionin tuomioistuimen ratkaisun (C-535/18) mahdollisia vaikutuksia pohjaveden pilaantumisvaaran arviointiin Suomessa

• miten pohjaveden ympäristönlaatunormeja tulisi soveltaa, ja aiheuttaako edellä mainittu EU tuomioistuimen ratkaisu muutostarpeita kansalliseen lainsäädäntöön.

Hanke muodostuu kolmesta osahankkeesta, joista Osahanke 1 keskittyy selvittämään laatunormien ja raja-arvojen tulkinta- ja soveltamiskäytäntöjä ja näihin liittyviä mahdollisia käytännön ongelmia. Osahanke 2 puolestaan kokoaa tietoa pohjavesien suojeluun ja puhdistamiseen liittyvästä oikeudellisesta sääntelystä ja sen lähtökohdista EUssa ja Suomessa sekä analysoi EUTI:n päätöksen C-535/18 tulkintaa ja merkitystä kansallisesti. Osahanke 3 koordinoi koko hankkeen toteutusta ja kokoaa yhteen tulokset ja suositukset tulkintakäytännöiksi ja lainsäädännön kehittämiseksi. 

Tulosten hyödynsaajat

Selvityksen tulokset hyödyttävät pohjavesiriskien arviointia ja riskinhallintatoimien määrittelyä pilaantuneita maa-alueita koskevissa hankkeissa ja tukevat sekä julkisten että yksityisten hankkeiden toteuttamismahdollisuuksien arviointia pohjavesialueilla. Hanke voi myös parantaa toiminnanharjoittajien investointiedellytyksiä ja lisätä investointeja koskevan toimintaympäristön ennakoitavuutta. Kansalaiset hyötyvät hankkeen tuloksista vedenhankinnan ja veden hyvän laadun turvaamisen myötä.

Kyseessä on ns. VN TEAS- hanke eli sitä rahoitetaan Valtioneuvoston kanslian koordinoimalla valtioneuvoston yhteiseen selvitys- ja tutkimustoimintaan varatuilla varoilla. Hanketta koordinoi SYKE, joka toteuttaa sen yhteistyössä konsulttiyrityksen (ACTS) ja Aalto-yliopiston kanssa. 

 

Ajankohtaista

Loppuseminaari 16.2.2024

LaatuNOPPA-hankkeen loppuseminaari järjestettiin perjantaina 16.2.2024 Teamsin välityksellä. Tilaisuudessa esiteltiin hankkeen tuloksia, ja käytiin niistä keskustelua.

Tilaisuuden ohjelma ja esitysmateriaalit (pdf)

 

Sidosryhmäseminaari 7.9.2023

Helsingissä järjestettiin sidosryhmäseminaari torstaina 7.9.2023. Tilaisuuden aamupäivä oli varattu hankkeen lyhyelle esittelylle sekä eri sidosryhmiä edustavien asiantuntijoiden puheenvuoroille ja iltapäivä osallistujien työryhmätyöskentelylle. Puheenvuoroja kuultiin mm. Ympäristöministeriön, Neste Oy:n ja Vesilaitosyhdistyksen edustajilta.

Tilaisuuden ohjelma ja esitysmateriaaleja (lataa omalle koneelle)

Lisätiedot:

Johtava tutkija Jaana Sorvari, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@syke.fi  

Julkaistu 5.12.2022 klo 12.54, päivitetty 28.2.2024 klo 12.49