Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Itämeren maat harjoittelevat öljyntorjunnan yhteistyötä Latviassa

Tiedote 11.6.2014 klo 9.49

Latvian rajavartiolaitos sekä ympäristö- ja aluekehitysministeriö järjestävät Itämeren rantavaltioiden vuotuisen BALEX DELTA -öljyntorjuntaharjoituksen tänään Ventspilsin edustan merialueella. Harjoitukseen osallistuu kaikkiaan 17 alusta seitsemästä eri valtiosta ja Euroopan meriturvallisuusvirastosta. Avomeriöljyntorjunnan lisäksi harjoitellaan kansainvälisiä hälytyksiä, rantaöljyntorjuntaa sekä öljyyntyneiden lintujen puhdistusta.

Suomen ympäristökeskus lähettää harjoitukseen Merivoimien öljyntorjunta-alus Hallin, Rajavartiolaitoksen Uiskon sekä kaksi tarkkailijaa.

Harjoituksen lähtökohtana on kuvitteellinen öljysäiliöaluksen ja kalastaja-aluksen välinen törmäys, jonka seurauksena 10 000 tonnia raakaöljyä pääsee mereen. Onnettomuus on niin laaja, että Latvia pyytää apua muista Itämeren valtioista ja Euroopan Unionilta.

Itämeren suojelukomission asiantuntija Hermanni Backer painottaa operatiivisten harjoitusten merkitystä ja korostaa, että Itämeren rantavaltioiden öljyntorjunta-alukset ovat nyt yhteisharjoituksessa jo kahdettakymmenettäviidettä kertaa.

Balex Delta on Itämeren suojelukomission HELCOMin vuotuinen operatiivinen öljyntorjuntaharjoitus, jonka järjestämisvastuu vaihtuu vuosittain rantavaltioiden kesken. Suomi on viimeksi toiminut järjestäjänä vuonna 2012.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Heli Haapasaari, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh 0295 251 134,
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Lisätietoa verkossa:


Kohderyhmä: