Juha Keto valittu Vuoden 2013 vesistökunnostajaksi

Tiedote 16.8.2013 klo 8.14
Vuoden vesistökunnostaja 2013 Juha Keto
Juha Keto

Vuoden vesistökunnostaja -palkinto on myönnetty limnologi Juha Kedolle. Keto on tehnyt pitkäjänteistä työtä Lahden Vesijärven ja monien pienempien järvien kunnostamiseksi 1960-luvulta lähtien. Lisäksi Keto on ollut mukana käynnistämässä lukuisia kansainvälisiä hankkeita ja aktivoinut esimerkillään muita toimimaan vesien tilan parantamiseksi.

Vuoden vesistökunnostaja -palkinto myönnettiin tänä
vuonna ensimmäistä kertaa. Suomen ympäristökeskuksen myöntämän palkinnon ojensi SYKEn pääjohtaja Lea Kauppi 15.8.2013 Lahdessa. Palkinto annettiin iltaristeilyllä, joka oli osa kansainvälisen vesistökunnostusseminaarin ohjelmaa.

Uraauurtavaa työtä vesistöjen kunnostamiseksi

Raati päätti palkita Juha Kedon, sillä hän on tehnyt uraauurtavaa ja pitkäjänteistä elämäntyötä vesistöjen kunnostuksen eteen. Hänen esimerkkinsä synnytti 2000-luvulla Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön, joka toteuttaa Vesijärven suojelua ja hoitoa koko järven valuma-alueella. Keto on vienyt vesistökunnostukseen liittyviä asioita eteenpäin myös kansainvälisellä tasolla. Hän on ollut mukana käynnistämässä muun muassa yhteistyötä eteläafrikkalaisen Bojanalan alueen kanssa.

”Mieleni on kiitollinen ja nöyrä tästä korkean tahon julkisesta tunnustuksesta. Palkinto kannustaa jatkamaan työtä niin kauan kuin voimia riittää. Vesiluonnon tilan kohentumisen havaitseminen on myös ollut innostavaa”, sanoo Juha Keto, joka on jäänyt eläkkeelle vuonna 2009 ja työskentelee tällä hetkellä talkoolaisena Vesijärven kunnostustoimissa.

Palkinto on osa vesistökunnostusverkoston toimintaa

Vesistökunnostuspalkinto on osa SYKEn koordinoiman vesistökunnostusverkoston toimintaa. Vuoden vesistökunnostaja -palkinnon saaja voi olla henkilö, hanke, yhdistys tai yhteisö, joka on tehnyt esimerkillistä työtä vesistöjen kunnostuksen eteen. Tänä vuonna ehdotuksia palkinnonsaajaksi tuli 14 kappaletta. Jatkossa palkinto jaetaan vuosittain vesistökunnostusverkoston seminaarin yhteydessä.

Kansainvälinen seminaari kokoaa alan asiantuntijat yhteen

Vesistöjen kunnostamisen tarve on jatkuvaa ja kansalaisten kiinnostus vesien tilaa kohtaan lisääntyy koko ajan. Vuonna 2012 perustettu vesistökunnostusverkosto pyrkii jakamaan tietoa kokoamalla yhteen kaikki aiheesta kiinnostuneet alan asiantuntijoista oman mökkijärven kunnostuskonkareihin.

Vesistökunnostusverkoston vuosittainen seminaari pidetään tänä vuonna 14.-16.8. Lahdessa. Englanninkielisessä seminaarissa kuullaan ajankohtaiset uutiset Suomesta, Norjasta, Puolasta, Ruotsista ja Virosta. Vesistökunnostuksiin liittyvät tutkimushankkeet, uudet innovaatiot ja alan yritykset esittäytyvät seminaarin yhteydessä järjestettävässä vesistöjen kunnostusnäyttelyssä.

Seminaarista vastaavat Suomen vesistökunnostusverkoston ja EU:n rahoittaman RESTORE-hankkeen lisäksi Suomen ympäristökeskus, Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö ja koulutuskeskus Salpaus.

Lisätietoja

Suunnittelija Liisa Hämäläinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 040 182 3190, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tiedottaja Anna Toppari, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 040 674 8393, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: