Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Jääpatoriski jatkuu Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa

Tiedote 15.4.2016 klo 14.10
Jääpato Kivijoella 20160415
Jääkasautuma Kivijoella Jokelantien kohdalla 15. huhtikuuta. © Auvo Hekkala, Pohjois-Pohjanmaan ELY
 

SYKEn ja Ilmatieteen laitoksen yhteinen Tulvakeskus tiedottaa

Viikonloppuna sää lämpenee ja muuttuu sateisemmaksi. Sen seurauksena virtaamien ennustetaan kasvavan Kiiminkijoen pohjoispuolisissa pienissä rannikkojoissa Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa.

 

Virtaaman kasvun myötä jäät voivat lähteä liikkeelle viikonloppuna tai ensi viikon alussa. Jääpadot saattavat nostaa vedenkorkeudet nopeasti tulvalukemiin. Riski jääpadoille on suuri esimerkiksi Kuiva- ja Kivijoella sekä Simojoella. Kiiminkijoella jo patoutuneet jäät voivat liikkua ja tiivistyä ja nostaa uudelleen vedenkorkeutta.

 

Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaan joissa virtaamat ovat laskussa ja niiden tulvahuiput on ohitettu. Viikonlopun ja alkuviikon sateet saattavat kääntää ne vielä uuteen nousuun. Tulvariski on alueella kuitenkin pieni.

 

Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosissa Iijoen ja Kuivajoen vesistöalueilla on vielä runsaasti lunta. Kuivajoen tulvahuippu saavutettaneen ensi viikolla ja Iijoen vasta huhti–toukokuun vaihteessa.

 

Lapissa Ounas- ja Kemijoen kevättulvien ennustetaan olevan keskimääräistä suurempia. Tulvavahinkojen mahdollisuus on olemassa ainakin Kittilässä. Muualla Lapissa tulvista on odotettavissa tavanomaisia tai sitä suurempia.

 

Kevättulvien suuruuden ratkaisee lopulta sulamiskauden sää. Ounas-, Kemi- ja Ivalojoella tulvahuippu ajoittuu näillä näkymin toukokuun puoliväliin, Tornion- ja Tenojoella toukokuun loppupuolelle.

 

Tulvatilanteen seuranta

Twitter

Tulviin varautuminen

Lisätietoja

Tulvatilanne ja ennusteet

Hydrologi Miia Smolander, Suomen ympäristökeskus, puh. 0295 251 652

.............................................................................

Tulvakeskus

Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa.


Kohderyhmä: