Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

SYKE varoittaa hallien omistajia kattojen isoista lumikuormista

Tiedote 16.3.2018 klo 11.20

Isojen hallien omistajien on syytä varmistaa kattojen kestävyys runsaan lumen takia. Paras tapa on pudottaa lumet katoilta. Lumikuormat ovat kasvaneet Suomessa viikon aikana 20 - 50 kg/m2. Suurimmat lumikuormat, yli 200kg/m2, löytyvät Pohjois-Karjalasta, Kainuusta, Pohjois-Savosta, Meri-Lapin rannikkoalueelta ja Länsi-Lapista. Näillä alueilla on 20 - 50 kg/m2 enemmän lunta kuin keskimäärin tähän aikaan. Vain Etelä-Suomessa lunta on normaalia talvea vähemmän.

Lumilippa roikkuu katolta. Kuva: Pirjo Ferin

Kuva: Pirjo Ferin, YHAn kuvapankki

Tällä hetkellä puolen metrin kerros lunta katolla vastaa noin 130 - 150 kg/m2 kuormaa ja metri vastaa noin 250 kg/m2. Jo puolen metrin lumikerroksen poisto kannattaa tehdä.

Lumikuormat eivät ylitä kattojen mitoitusarvoja, mutta hallien kattojen romahtaminen tai romahtamisvaara Heinävedellä ja Torniossa johtuvat luultavasti lumikuorman kasvusta.

”Omakoti- ja pientalojen kattojen kestävyydessä ei ole ollut käytännössä koskaan ongelmia, joten pientalojen omistajien ei katon kestävyyden takia tarvitse poistaa lunta”, Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen muistuttaa.

Rakennevioista johtuvia hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta, kun lumikuorma ylittää 100 kg/m2 tai suurien sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti kuten viime viikolla.

Lisätietoja

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 731, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintäasiantuntija Katri Haatainen, p. 0295 251 135, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Lisää verkkopalvelussamme:


Kohderyhmä: