Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Suurten hallien kattojen lumitilanteen tarkkailu tarpeen koko maassa

Tiedote 28.1.2019 klo 13.33

Lumilippa roikkuu katolta. Kuva: Pirjo Ferin

Kuva: Pirjo Ferin, YHAn kuvapankki

Suurten hallien kattorakenteita on syytä tarkkailla, koska niissä piilevät rakennevirheet alkavat tyypillisesti ilmetä maaston lumikuorman kasvaessa 80–100 kg/m2:n tuntumaan. Lumikuorma on nyt Itä- ja Pohjois-Suomessa pääosin 60–100 kg/m2, Länsi-Suomessa 30–60 kg/m2. Eniten lunta on Kotka-Joensuu-linjan ja Suomen kaakkoisrajan välisellä vyöhykkeellä, jolla lumikuorma on monin paikoin 100 kg/m2 tai vähän enemmän. Tämän viikon aikana lumikuorma kasvanee reilusti valtaosassa maata. Kasvua voi tulla yli 30 kg/m2.

Kaakkois-Suomessa tammikuun loppu on paikoitellen selvästi pitkän ajan keskiarvoja lumisempi, kun taas Pohjois-Suomessa lunta on huomattavasti tavallista vähemmän.

Riskialtteimpia ja tarkkailua vaativia ovat laajarunkoisten rakennusten pitkän jännevälin kattorakenteet kuten urheiluhallien, suurten kauppaliikkeiden, ratsastusmaneesien ja maatalouden tuotantorakennusten katot sekä kuplahallit.Omakotitalojen, rivitalojen ja pientalojen katot eivät ole vaarassa lumikuormien takia, mutta katolta putoava lumi voi kuitenkin aiheuttaa vaaraa.

”Hallien omistajien on seurattava lumikuormaa aktiivisesti ja huolehdittava siitä, että lunta poistetaan hallin katolta tarpeen mukaan, myös silloin, kun lunta on kertynyt erityisen runsaasti vain osalle kattoa”, kertoo SYKEn johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

Lumen paino riippuu sen tiheydestä ja lumikerroksen syvyydestä. "Nyrkkisääntönä on, että hallin katolla oleva 50 cm lumikerros pitää poistaa ja lumenpudotukseen on syytä palkata ammattilainen", muistuttaa johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

Lisätietoja

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 731, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Hydrologi Heidi Sjöblom, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 650, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Projektipäällikkö Kimmo Söderholm, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 0295 251 669, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintäasiantuntija Katri Haatainen, p. 0295 251 135, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Lisää verkkopalvelussamme:


Kohderyhmä: