Valtakunnallinen leväkatsaus 27.8.2015: Järvillä ja lounaisilla merialueilla runsaita sinileväkukintoja

Tiedote 27.8.2015 klo 12.48

Sisävesillä on ajankohtaan nähden tavanomaista enemmän sinileväkukintoja lämpimän loppukesän johdosta. Runsaat kukinnat ovat esiintyneet Etelä- ja Keski-Suomen järvillä. Suomen lounaisilla merialueilla ja Suomenlahdella on edelleen runsaita sinileväkukintoja. Kukintojen huippu alkaa kuitenkin olla ohi eteläisimmillä avomerialueilla.

Sinilevät pysyneet runsaina järvillä

”Lämmin sää on ylläpitänyt sinilevien pintakukintoja järvillä. Niiden määrä on ajankohtaan nähden tavanomaista suurempi”, sanoo biologi Satu Maaria Karjalainen Suomen ympäristökeskuksesta.

Sinilevää on havaittu 58 valtakunnallisella havaintopaikalla, joista 41 paikalla on hieman ja 15 paikalla runsaasti sinilevää. Erittäin runsaita sinilevien pintakukintoja havaittiin kahdella paikalla, Haapajärvellä Lappeenrannassa ja Suuri-Onkamon Ruunaluodon havaintopaikalla Tohmajärvellä. Lisäksi kansalaisilta on tullut useita havaintoja runsaista ja erittäin runsaista sinileväkukinnoista Etelä- ja Keski-Suomessa.

Järvien pintavesien lämpötilat ovat tavanomaista 1-5 astetta lämpimämpiä. Etelä- ja Keski-Suomessa pintaveden lämpötilat ovat 19-21 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 17-20 astetta sekä Lapissa pääosin 15-17 astetta.

Suomen lounaisilla ja eteläisillä merialueilla edelleen runsaasti sinilevää

Sinilevää oli alkuviikosta edelleen runsaasti sekä veteen sekoittuneena että paikoin pintakukintana Suomen avomerialueilla lukuun ottamatta Selkämeren pohjoisosaa, Perämerta sekä Suomenlahden itäisintä osaa Suursaaresta itään.

”Suomen eteläisimmillä avomerialueilla sinilevät alkavat olla jo hajoamisvaiheessa, eli solut ovat huonokuntoisia ja piilevien peittämiä. Ravinne- ja sääolosuhteiden suosiessa sinileväkukinnat ovat kuitenkin mahdollisia vielä syksylläkin”, kertoo tutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Rannikoilta on ilmoitettu sinilevähavaintoja Järvi-meriwiki -palveluun muun muassa Sipoon, itäisen Suomenlahden ja Saaristomeren rannikkoalueilta.

Meriveden pintalämpötila on Perämerellä noin 16-18 astetta, ja muilla Suomen merialueilla hieman enemmän.

Sinileviin suhtauduttava varoen

Sinilevät saattavat olla myrkyllisiä sekä ihmisille että kotieläimille. Myrkkyjen lisäksi sinilevät voivat tuottaa muun muassa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä.

Sinileväiseen veteen tulee suhtautua aina varoen. Sinilevää sisältävää vettä ei saa käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä. Sinileväistä vettä ei myöskään pidä käyttää tiski-, pesu- tai löylyvetenä, eikä kasteluvetenä syötäväksi tarkoitetuille kasveille. Runsasleväisessä vedessä uimista tulee välttää. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei pidä päästää rantaan eikä uimaan sinileväiseen veteen.

Suomen ympäristökeskus tiedottaa sinilevätilanteesta viikoittain joka torstai kesäkuun alusta syyskuun alkuun saakka.

Iso kartta viikon 35 levätilanteesta

Kuva tiedotusvälineiden käyttöön

  • Sinileväkukintoja Suomenlahdella (4868 kb) Satelliittikuvassa länsiosa osa kuvattu 20.8., itäosa 22.8.  (Lähde mainittava: SYKE and USGS/NASA Landsat Program)

Lisätietoa ja ohjeita

Leväennuste

Valtakunnallinen levätiedotus

 

Lisätietoja:

Sisävedet:

Biologi Satu Maaria Karjalainen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 262, etunimi.toinennimi.sukunimi@ymparisto.fi

Merialueet:

Tutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 353,  etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Johtava tutkija Harri Kuosa, Suomen ympäristökeskus SYKE,
p. 0295 251 106, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

 

Leväpuhelin (arkisin klo 13-15)

  • Puh. 0295 251 374 (sisävedet)
  • Puh. 0295 251 373 (merialueet)

 

 

 

 

 

 

 


Kohderyhmä: