Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Valtakunnallinen leväkatsaus 9.7.2015: Sinilevähavaintoja vain vähän

Tiedote 9.7.2015 klo 13.24

Sisävesillä sinilevän määrä on noussut, mutta on edelleen ajankohtaan nähden vähäinen. Merialueilla vähäisiä sinilevähavaintoja on tullut Rauman ja Maarianhaminan edustalta sekä Saaristomereltä, mutta muutoin tilanne merialueilla on rauhallinen.

Järvillä sinilevää edelleen vähän ajankohtaan nähden

Sisävesillä on havaittu sinilevää hieman enemmän kuin edellisellä viikolla, mutta ajankohtaan nähden määrät ovat edelleen vähäiset. Sinilevää on esiintynyt 26 valtakunnallisella havaintopaikalla, mutta runsasta sinilevien pintakukinta oli ainoastaan kahdella havaintopaikalla Etelä-Suomessa. Kansalaisilta tulleiden havaintojen perusteella kahdella järvellä on erittäin runsaita ja viidellä järvellä runsaita sinileväesiintymiä.

”Epävakainen ja kolea sää sekä Etelä- ja Keski-Suomessa esiintyvät ukkoskuurot pitävät lähipäivinä sinilevien pintaesiintymät järvillä vähäisinä. Sinilevien pintakukinnat alkavat yleistyä yleensä rehevimmillä järvillä vasta silloin, kun lämmin ja tyyni sääjakso mahdollistaa sinilevien kertymisen pintakerroksiin. Tyypillisesti tämä tapahtuu järvillä heinäkuun lopussa ja elokuussa”, toteaa erikoistutkija Marko Järvinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Järvien pintaveden lämpötilat ovat edelleen tavanomaista viileämpiä. Etelä-Suomessa lämpötilat ovat pääosin 15-19 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 15-16 astetta ja Lapissa 12-14 astetta.

Merialueilla sinilevätilanne rauhallinen

Suomen merialueilla sinilevätilanne on rauhallinen. Alkuviikosta vain muutamilta rannikkopaikoilta Rauman ja Maarianhaminan edustalta sekä Saaristomereltä on ilmoitettu vähäisiä sinilevähavaintoja.

Sinileväkukintojen riski kasvaa yleensä heinäkuun loppua kohden kun meriveden lämpötila nousee, sillä sinilevien kasvunopeus lisääntyy lämpimässä vedessä. ”Huomiota herättävien laajojen sinilevälauttojen muodostuminen edellyttää lisäksi kohtalaisen tyyntä säätä, koska tuulisella säällä runsaskin sinilevämäärä sekoittuu veteen”, tähdentää tutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Itämeren seurantatuloksiin pohjautuvan ennusteen (4.6.2015) perusteella sinileväkukintojen riski Suomen merialueilla voi olla tänä kesänä huomattava etenkin läntisellä Suomenlahdella, Saaristomeren eteläosissa ja Itämeren pääaltaan pohjoisosassa, mikäli lämmin ja tyyni sää edesauttavat sinilevien pintalauttojen muodostumista.

Meriveden pintalämpötila on tällä hetkellä Pohjanlahdella noin 10-14 astetta ja Suomen eteläisemmillä merialueilla noin 12-16 astetta.

Suomen ympäristökeskus tiedottaa sinilevätilanteesta viikoittain joka torstai kesäkuun alusta syyskuun alkuun saakka.

Iso kartta viikon 28 levätilanteesta

Leväennuste

Valtakunnallinen levätiedotus

 

Lisätietoja:

Sisävedet:

Erikoistutkija Marko Järvinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
p. 0295 251 241, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Merialueet:

Tutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
p. 0295 251 353, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Leväpuhelin (arkisin klo 13-15)

  • Puh. 0295 251 374 (sisävedet)
  • Puh. 0295 251 373 (merialueet)

 

 

 

 

 

 

 


Kohderyhmä: