Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

YK:n valtamerikonferenssi etsii ratkaisuja merien tilaan

Uutinen 9.6.2017 klo 16.10
Kuva: Markku Viitasalo
Suomalaiset huippuasiantuntijat ovat mukana YK:n valtamerikonferenssissa. © Markku Viitasalo

New Yorkissa järjestetään 5.–9.6 ensimmäinen YK:n valtamerikonferenssi. Konferenssiin osallistuu jopa 5000 merialan toimijaa ympäri maailmaa. Konferenssissa pyritään löytämään ratkaisuja maailman merien tilan parantamiseksi sekä kytkemään merien suojelu osaksi kestävää kehitystä.

SYKE on mukana konferenssissa osana Suomen delegaatiota, mitä johtaa kansliapäällikkö Hannale Pokka. SYKEä konferenssissa edustavat merikeskuksen johtaja Paula Kankaanpää sekä tutkimusprofessori Markku Viitasalo. Suomi nostaa konferenssissa esille mm. Itämeren alueen yhteistyön, jolla edistetään kestävää ja puhdasta merenkulkua. Lisäksi Markku Viitasalo esittelee VELMU-projektin menestynyttä meriluonnon kartoitusta.

"Onhan se hienoa päästä näkemään miten valtameriä koskevista globaaleista ongelmista päätetään - tai pystytäänkö päättämään”, Viitasalo intoilee. ”Erityisesti kiinnostaa miten ilmastonmuutosasioista keskustellaan nyt kun USA on erkanemassa Pariisin ilmastosopimuksesta. Ilmastonmuutos on kuitenkin yksi tärkeimpiä meriin vaikuttavia tekijöitä lähivuosikymmeninä. Toisekseen on hienoa päästä kertomaan miten Suomessa on hoidettu meriluonnon kartoitus. Siitä voi olla aidosti ylpeä."


Kohderyhmä: