Pohjanmaan joet nousevat nopeasti - merkittävä tulvariski useilla alueilla

Tiedote 16.4.2013 klo 12.00
Suomen ympäristökeskus ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tiedottavat

Viime päivien lämmin sää ja vesisateet ovat nopeuttaneet lumen sulamista merkittävästi Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja osin Keski-Pohjanmaalla.  Esimerkiksi Laihianjoki on viimeisen vuorokauden aikana noussut metrillä. Lapuanjoen eteläpuolisella alueella tulvahuippu lähenee poikkeuksellisen nopeasti. Kaikilla Lapuanjoen ja Lapväärtinjoen välisillä jokivesistöillä on normaalia vuotta selvästi suurempi tulvariski. On täysin mahdollista, että vesi nousee yhtä korkealle kuin syksyllä 2012.

Tulvariski on tämän hetken ennusteiden mukaan merkittävä varsinkin Kyrönjoella, Lapuanjoella, Laihianjoella, Maalahdenjoella, Teuvanjoella ja Lapväärtin-Isojoella. Esimerkiksi Lapualla, Kauhavalla, Kuortaneella, Jalasjärvellä, Kauhajoella, Kurikassa, Ilmajoella, Seinäjoella, Isossakyrössä, Mustasaaressa, Laihialla, Karijoella, Närpiössä, Vaasassa (Vähäkyrössä) ja Kristiinankaupungissa on syytä varautua mahdollisiin tulvavahinkoihin. Jos sääolot kehittyvät epäedullisesti tai muodostuu merkittäviä jääpatoja, tulvavahinkoja voi syntyä monilla muillakin alueilla.

Ensimmäisiä jääpatoja on torjuttu eilisen illan ja tämän aamun aikana. Jääpatoja on poistettu sekä Kimojoelta että Lapväärtin-Isojoelta. Eilen illalla Perukseen Kristiinankaupunkiin syntynyt jääpato nosti parin tunnin aikana Lapväärtinjoen pintaa lähes metrillä. Pato saatiin illalla purettua ja veden pinta laskemaan, mutta aamulla alueella oli jälleen uusi jääpato. Myös tämä jääpato on purettu kaivinkoneella ja uusien patojen muodostuminen on hyvin todennäköistä. Myös Kyrönjoen alueelta on tullut tietoa alkavista jääpadoista.

Tulvahuippu ja mahdolliset jääpadot voivat paikoitellen nostaa vedet niin korkealle, että rantakiinteistöille aiheutuu merkittäviä tulvavahinkoja. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja alueen pelastuslaitokset (Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan sekä Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos) ovat yhteistyössä laatineet oppaan omatoimiseen tulvantorjuntaan. Pientalon tulvaturvallisuusopas on löydettävissä ELY-keskuksen verkkosivuilta osoitteesta www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa > Ajankohtaista > Julkaisut > Esitteet.

Pientalon tulvaturvallisuusopas.pdf (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus)

Suurin tulvahuippu odotettavissa viikon puolivälin jälkeen

Lounais-Suomen ja länsirannikon pienten jokien huiput ajoittuvat torstain ja lauantain välille. Etelä- ja Lounais-Suomen joissa keskimääräinen tai sitä suurempi tulvahuippu on odotettavissa viikon puolivälin jälkeen. Sään on ennustettu viilenevän ensi viikonlopuksi Pohjanmaalla.

”Tällöin virtaamien nousu Kyrön- ja Lapuanjoissa hidastuu. Mikäli lumet sulavat nopeasti ja sataa runsaasti, on kuitenkin esimerkiksi Pohjanmaalla viime lokakuun kaltainen tulviminen mahdollista. Etelä-Pohjanmaan joissa keskimääräistä tai suurempaa tulvahuippua ennustetaan 20.4. -  5.5. väliselle ajalle. Mikäli sää ei viilene, tulva on Etelä-Pohjanmaalla huipussaan jo viikonloppuna”, johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta ennustaa.

    Ajankohtainen tulvatilanne (SYKE),
    www.ymparisto.fi/tulvatilanne
    Mitä teen tulvan uhatessa (SYKE), www.ymparisto.fi/tulvaohjeet
    Tulvaohjeet (SPEK), www.spek.fi/tulvaohjeet
    Tulvakarttoja Suomesta (SYKE ja ELYt), www.ymparisto.fi/tulvakartat

Lisätietoja

Tulvatorjunnan yleistilanne:

Insinööri Kim Klemola, puh. 0295 027 829, Etelä-Pohjanmaan ELY

Insinööri Tommi Mäki, puh. 0295 027 882, Etelä-Pohjanmaan ELY

Tulvajohtaja, vesistöyksikön päällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919, Etelä-Pohjanmaan ELY

Lapväärtinjoki: Vanhempi rakennusmestari Fredrik Nygård, puh. 0295 027 890, Etelä-Pohjanmaan ELY

Valtakunnallinen tulvaennuste

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 040 561 5533,etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: