Kulutuksen ja tuotannon järjestelmiin tarvitaan radikaaleja muutoksia kestävyyden saavuttamiseksi

Tiedote 26.9.2011 klo 12.00

Kuva: Jutta Kuure

Nyky-yhteiskunnat eivät ole kestäviä vaan niiden tulisi laajamittaisesti muuttua. Muutos on mahdollista saavuttaa yhdistämällä sekä kansainvälisiä poliittisia prosesseja että kuntien, yritysten sekä yksittäisen kuluttajan käytännön tekoja. Näin todetaan Suomen ympäristökeskuksen tutkijoiden toimittamassa Journal of Cleaner Production -lehden uudessa erikoisnumerossa, jossa tarkastellaan suomalaisen yhteiskunnan kulutuksen ja tuotannon kestävyyttä tieteellisten artikkeleiden kautta.

Erikoisnumeron artikkelit osoittavat, kuinka kestävyyttä tulee tarkastella monin eri tavoin ja monissa eri konteksteissa kokeilemisen kautta. Huomion tulisi siksi kiinnittyä innovaatioiden mahdollistamiseen. Avainasemassa ovat käytännöt, jotka tukevat kestävyyttä edistäviä innovaatioita. Tieteellisten artikkeleiden kirjoittajat ovat tutkijoita suomalaisista yliopistoista ja tutkimuslaitoksista, kuten Suomen ympäristökeskuksesta, Helsingin yliopistosta sekä Aalto-yliopistosta.

Erikoisnumeron mukaan kulutuksen ja tuotannon järjestelmät eivät yleensä ole kestävän kehityksen mukaisia, sillä niiden toiminta aiheuttaa huomattavia paineita luonnonvaroihin ja ekosysteemeihin nyky-yhteiskunnassa. Lisäksi kulutuksen ja tuotannon toiminnot lisäävät ilmastonmuutoksen uhkaa, myrkyllisten aineiden kuormitusta sekä uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöä. Mahdollisuudet näiden haasteiden pysäyttämiseen ovat muun muassa Journal of Cleaner Production -lehden erikoisnumeron aiheena.

"Aika on merkittävä, mutta haasteellinen tekijä tiellä kohti kestävää kehitystä. Tarve muutoksille on yhtäältä kiireellinen, mutta toisaalta kaikki aiemmat monitahoiset sosiotekniset järjestelmämuutokset ovat tapahtuneet hitaasti. Siksi on välttämätöntä, että poliittiset viestit ovat selkeitä, ja että toimeen käydään heti. Epäröinnille ei ole sijaa, sillä tilaa on annettava myös teknologiselle kehitykselle, yhteiskunnalliselle sopeutumiselle sekä oppimiselle", toteaa Suomen ympäristökeskuksen tutkimusprofessori Per Mickwitz, joka on yksi erikoisnumeron toimittaneista asiantuntijoista.

"En ole nähnyt näin kattavaa ja integroitua arviointia yrityksistä muuttaa kulutuksen ja tuotannon järjestelmiä kestävimmiksi minkään muun maan osalta. Uskon, että tämä erikoisnumero tulee edistämään muutosta kohti kestävämpää suomalaista yhteiskuntaa sekä kannustamaan muita samankaltaisia prosesseja maailmalla", kertoo Journal of Cleaner Production -lehden perustaja ja päätoimittaja professori Don Huisingh.

Journal of Cleaner Production -lehden erikoisnumero "Sustainability through transformation of Finnish consumption and production systems" julkistettiin Suomen ympäristökeskuksen SYKEn, ympäristöministeriön sekä Helsingin yliopiston järjestämässä seminaarissa 26. syyskuuta. Seminaariin osallistui tutkijoita, virkamiehiä ja yritysten sekä ympäristöjärjestöjen edustajia.  Seminaarissa pohdittiin tehtyjen tutkimusten perusteella miten tulisi edetä, jotta Suomesta tulisi kestävämpi yhteiskunta.

Journal of Cleaner Production tarjoaa monitieteisen ja kansainvälisen foorumin kestäviä yhdyskuntia edistävän teknologian, käsitteiden sekä käytäntöjen tiedon ja tutkimustulosten vaihtoon.

Lisätietoja


Aihealue:
Kohderyhmä: