Näsinoja-Tuomarinkylänoja kunnostetaan viranomaisten ja asukkaiden yhteistyönä

Tiedote 17.1.2011 klo 12.00

SYKE, Helsingin kaupunki ja Uudenmaan ELY tiedottavat

Näsinojan kunnostuksen keskeisenä
tavoitteena on puroa vaivaavan
voimakkaan eroosion hillitseminen.

Helsingin kaupunki on panostanut viime vuosina huomattavasti purovesistöjensä tilan parantamiseen. Talvella 2011 kunnostusvuorossa on Pohjois-Helsingissä virtaava Näsinoja-Tuomarinkylänoja. Näsinoja-Tuomarinkylänojan kunnostuksella pyritään vähentämään puron eroosio- ja vedenlaatuongelmia sekä parantamaan kalojen ja muiden eliöiden elinoloja. Samalla purosta ja sen lähiympäristöstä luodaan aiempaa viihtyisämpi virkistysalue kaupunkilaisille. Puron kunnostus on parhaillaan suunnitteluvaiheessa.

Helsingin kaupunki, Suomen ympäristökeskus SYKE ja Uudenmaan ELY järjestävät asukasillan Näsinoja-Tuomarinkylänojan kunnostuksen suunnittelusta Torpparinmäen peruskoulun Agora-salissa 19.1.2011 klo 18-20. Torpparinmäen asukasillassa esitellään mahdollisuuksia puron kunnostamiseksi sekä toivotaan asukkailta kommentteja, ideoita ja toiveita evästykseksi tulevia kunnostuksia varten.

Näsinoja-Tuomarinkylänojan lähiympäristö on alueen asukkaille tärkeä virkistysalue. Haltialan tila, Paloheinän golfkenttä ja keskuspuisto ulkoilureitteineen ja hiihtolatuineen sijaitsevat puron välittömässä läheisyydessä. Puro ja sen lähialue ovat myös luontoarvoiltaan merkittäviä. Purossa elää taimenia ja sen lähiympäristöstä voi tavata esimerkiksi pikku- ja isokäpylinnun, satakielen ja kanahaukan.

Puron ongelmana on voimakas eroosio, joka aiheuttaa kiintoaineen ja ravinteiden kulkeutumista alapuoliseen Vantaanjokeen ja Itämereen. Eroosio on paikoin niin rajua, että jopa puron varressa kulkeva kävelytie on vaarassa valua puroon. Lisäksi kiintoaine ja ravinteet, sekä taajama-alueelta puroon johdettavat hulevedet heikentävät puron vedenlaatua ja haittaavat puron eliöstöä. 

Näsinoja-Tuomarinkylänoja virtaa Haltialan ja Tuomarinkylän alueilla ja laskee Vantaanjokeen. Sen pohjoinen päähaara, Näsinoja, saa alkunsa Haltiavuoren kuusivaltaiselta metsäalueelta. Tuomarinkylänoja puolestaan alkaa Maununnevalta, virtaa Paloheinän niityllä ja yhtyy Näsinojaan Niskalan pelloilla. Puro laskee Vantaanjokeen Haltialan tilan eteläpuolella.

Lisätietoja

Projektipäällikkö Päivi Islander, Helsingin kaupunki, Rakennusvirasto, Katu- ja puisto-osasto, puh. (09) 3103 8649, etunimi.sukunimi@hel.fi

Tutkija Auri Sarvilinna, Suomen ympäristökeskus SYKE, 
puh. 0400 395 538, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tiedottaja Ulla Sonck, SYKEn viestintä, puh. 040 740 2186, 
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Kuva tiedotusvälineiden käyttöön

Näsinojan kunnostuksen keskeisenä tavoitteena on puroa vaivaavan voimakkaan eroosion hillitseminen (jpg, 2423 kt)


Aihealue:
Kohderyhmä: