Uusi öljy- ja kemikaalivahinkojen torjunta-alus sai nimekseen Louhi

Tiedote 8.3.2011 klo 12.00

Monitoimialus Louhi. Kuva: Ilkka Lastumäki

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka kastoi tänään uuden öljy- ja kemikaalivahinkojen torjuntaan tulevan monitoimialuksen Uudenkaupungin Työvene Oy:n telakalla Uudessakaupungissa. Uusi alus sai nimekseen Louhi. Kirkkonummen Upinniemeen sijoitettava alus parantaa ympäristövahinkojen torjuntavalmiutta Suomenlahdella.

Louhi edustaa uusinta öljyvahinkojen ja aluskemikaalivahinkojen torjuntatekniikkaa. Se pystyy keräämään öljyä avovedessä korkeammassa aallokossa kuin nykyiset torjunta-aluksemme ja keräämään öljyä jääolosuhteissa siihen erikseen asennettavien laitteiden avulla. Louhi on rakennettu myös kemikaalivahinkojen torjuntaa varten ja se pystyy muun muassa ottamaan talteen vaarallisia aineita ja selviämään miehistön vaarantumatta kemikaalipilvestä. Se soveltuu vaarassa olevien alusten hätähinaus-, palonsammutus- ja muihin pelastustehtäviin.

Louhen on tilannut Suomen ympäristökeskus SYKE, joka on vastannut 48 miljoonaa euroa maksavan aluksen määrittelystä. Merivoimien hallintaan tulevaa monitoimialusta käytetään mm. merikaapelin laskuun, sukellustoimintaan ja erilaisiin huoltotöihin. Aluksella on myös valmiudet miinojen laskuun ja sen jäissäkulku- ja hinausominaisuudet ovat erinomaiset. Alus on varustettu myös laitteistolla, jolla mitataan meren tuuli- ja aallokko-olosuhteita.

Tekniset ominaisuudet

Louhi-alus on noin 71 metriä pitkä ja sen tankkeihin mahtuu noin 1200 kuutiometriä kerättyä öljyä ja noin 200 kuutiometriä kemikaaleja. Sen keruuleveys on noin 42 metriä.

Aluksella on hinausvintturi hätä- ja pelastushinausta varten ja 60 tonnin paaluvetokyky sekä vaativan luokan (FI-FI 1) sammutuslaitteet aluspalojen torjuntaan. Louhi pystyy selviytymään turvallisesti pois räjähdysherkästä tai myrkyllisestä kaasupilvestä ja se antaa suojaa mahdollisen ulkopuolisen kemikaaliräjähdyksen painevaikutuksilta.

Suomen öljy- ja kemikaalivahinkojen torjuntavalmiutta on jo pitkään kehitetty määrätietoisesti. Ympäristövahinkojen torjuntavalmiuden kehittämisen puitteet on määritelty valtioneuvoston Itämeri-selonteossa vuonna 2009 ja sitä edeltäneessä kokonaisselvityksessä öljyvahinkojen torjuntavalmiuden kehittämisestä vuosina 2009 -2018. Torjuntavalmiuden parantamisen on laskettu vaativan kaiken kaikkiaan noin 200 miljoonan euron investointeja valtiolta ja noin 100 miljoonan euron investointeja pelastuslaitoksilta. Valtion investointeja on jo toteutettu tai niistä on päätetty yli sadan miljoonan euron edestä.

Suomen ympäristövahinkojen torjunnan kehittäminen tähtää valmiuteen, jolla vuonna 2015 yhdessä naapurimaiden kanssa kyetään torjumaan merellä Suomenlahdella 30 000 tonnin, Saaristomerellä 20 000 tonnin ja Pohjanlahdella 5 000 tonnin suuröljyvahinko avoesiolosuhteissa kolmen vuorokauden kuluessa onnettomuudesta. Jääolosuhteissa tavoite on saavuttaa sama tulos kymmenen vuorokauden kuluessa onnettomuudesta.

"Vaikka valmiutemme torjua öljy- ja kemikaalionnettomuuksia on hyvä, se ei vielä ole riittävä. Tänään kastetun torjuntaominaisuuksiltaan huippuluokkaa olevan Louhi-aluksen myötä on otettu merkittävä askel asetetun torjuntavalmiuden  saavuttamisessa", kansliapäällikkö Hannele Pokka tiivistää.

Kuuden aluksen lisätarve

Verrattaessa nykyistä valmiutta tavoitteisiin Suomi, Viro ja Venäjä tarvitsisivat Suomenlahdelle vielä yhteensä noin kuusi Louhen kaltaista, tankkitilavuudeltaan yli 1000 kuutiometrin torjunta-alusta.

Suomen torjunta-aluslaivasto on hankittu ja sitä ylläpidetään kustannustehokkaasti monitoimiperiaatteen ansiosta. Valtion merelliset toimijat eli merivoimat ja rajavartiolaitos sekä väylänhoito osallistuvat torjuntavalmiuteen muun toimintansa ohessa. Päävastuussa torjunnasta ovat Suomen ympäristökeskus sekä alueelliset pelastuslaitokset.

Esitykset 8.3.2011 tiedotustilaisuudessa:

Yli-insinööri Kalervo Jolma: 

Ylitarkastaja Jukka Pajala: 

Valokuva aluksesta toimitusten käyttöön, kuvaajan nimi mainittava (Ilkka Lastumäki):

Tietoa verkossa ympäristövahinkojen torjunnasta osoitteessa www.ymparisto.fi/oil: 

Lisätietoja

Yli-insinööri Kalervo Jolma, SYKE, ympäristövahinkojen torjuntayksikkö etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, 
puh. 0400 444 686

Ylitarkastaja Jukka Pajala, alustekniset asiat, SYKE, ympäristövahinkojen torjuntayksikkö, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, 
puh. 0400 920 922

Erityisasiantuntija Magnus Nyström, YM, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, puh. 040 543 9743

Verkkopäätoimittaja Aira Saloniemi, SYKEn viestintä, Itämeri-asiat, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, 
puh. 0400 148 875


Kohderyhmä: