Limasienien ihmeellinen maailma

Tiedote 16.5.2011 klo 12.00

Kauluskiilunen kasvaa lahopuulla ja risuilla
yleensä keskikesästä syksylle. Se on
melko harvinainen, ja sitä on löydetty
Pohjois-Savosta. Kuva Marja Härkönen
ja Elina Sivonen.

Vihdoinkin on ilmestynyt ensimmäinen suomenkielinen limasienikirja Limasienet. Kirja avaa limasienten ihmeellisen maailman meille kaikille, ja kertoo tarkan tieteellisten määritysohjeiden lisäksi, miten limasientä voi pitää lemmikkinä tai miten tehdä paranvoimunakasta. Kirjan ovat tehneet eläkkeellä oleva Helsingin yliopiston dosentti Marja Härkönen ja Itä-Suomen yliopistosta biologiksi valmistunut Elina Sivonen.

Oudon kauniit limasienet eivät ole sieniä, eivät kasveja, eivätkä eläimiä, vaan ne muodostavat oman sukuhaaransa yhdessä maa-amebojen kanssa. Kaikkialla Suomen luonnossa, niin metsäturpeessa, lahopuussa ja lehtikasoissa kuin eläinten lannalla elää limasienten hiljainen joukko piilottelevaa elämäänsä. Ne ryömivät näkyviin vasta lisääntymistään varten ja kokevat tuolloin muodonvaihdoksen limaisesta ryömijästä pieneksi hauraaksi koruksi.

Suomesta tunnetaan 204 limasienilajia. Ne esitellään Limasienet kirjassa tekstein, värikuvin ja levinneisyystiedoin. Kirjan alussa kuvaillaan limasienten rakennetta, biologiaa ja ekologiaa sekä neuvotaan harrastajia limasienten keräämisen, kasvatuksen ja määrittämisen saloihin. Teoksessa on yli 300 toinen toistaan hienompaa kuvaa 223 sivulla, joiden taitosta vastaa Tuomo Niemelä.

Kirja on helppolukuinen ja selkeä, joten sen avulla pääsee vaivattomasti tutustumaan limasienten ihmeelliseen maailmaan. Tieteellisten nimien lisänä kirjassa ovat nyt ensimmäistä kertaa kaikkien lajien suomenkieliset nimet, kuten kukkasilonen, umpisolmunen tai sievätupsunen. Aiemmin ainoastaan kahdella limasienellä on ollut kansanomainen nimi: sudenmaito ja paranvoi.

Limasienet kuuluu ympäristöministeriön rahoittamaan puutteellisesti tunnettujen eliölajien tutkimusohjelmaan (PUTTE), jonka yhtenä tavoitteena on lisätä suomalaista lajistotuntemusta ja luontoharrastusta laadukkaiden opaskirjojen avulla. Ohjelman puitteissa julkaistiin hiljakkoin Suomen jäkäläopas ja elokuussa 2010 Suomen luteet -opas. Limasienet kirja on tehty Luonnontieteellisessä keskusmuseossa.

Lisätiedot

Dosentti Marja Härkönen, puh. 050 524 9074, etunimi.sukunimi@netti.fi

Biologi Elina Sivonen, puh. 050 300 5823, esivonen@cc.joensuu.fi

PUTTE -ohjelmasta ympäristöneuvos Mikko Kuusinen
puh. 050 345 0582, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Valokuvia tiedotusvälineiden käyttöön

Limasieni_Lamproderma_arcyrionema.jpg (Kauluskiilunen kasvaa lahopuulla ja risuilla yleensä keskikesästä syksylle. Se on melko harvinainen, ja sitä on löydetty Pohjois-Savosta. Kuva Marja Härkönen ja Elina Sivonen.)

Paranvoi_Fuligo septica.jpg (Paranvoi on ryöminyt taulakäävän alle ja ilmeisesti saa sen karistamia sieni-itiöitä syötäväkseen. Kuva Marja Härkönen.)


Kohderyhmä: