Kansalaisten toivotaan lähettävän levähavaintoja älypuhelimella

Tiedote 22.6.2011 klo 12.00

SYKE, VTT, IBM ja WWF tiedottavat

Levävahti

Kansalaisilla on mahdollisuus lähettää tänä kesänä omia levähavaintojaan älypuhelimella.

Levävahti on puhelimeen ladattava uusi sovellus, jolla aktivoidaan kansalaisia osallistumaan ympäristön havainnointiin. Kansainvälisesti tällaisia sovelluksia kehitellään jatkuvasti, ja niiden avulla saadut havainnot täydentävät perinteistä viranomaisten ympäristöseurantaa.

Levävahti-nimisessä pilottihankkeessa kerätään tietoa sinilevien ja rakkolevän esiintymisestä ja runsaudesta. Sinilevää on sekä merellä että järvissä, rakkolevä taas on merilaji. Rakkolevän runsaus on merkki hyvinvoivasta merestä, kun taas sinilevä koetaan merkkinä meren tai järven huonosta tilasta.

Levävahti on suunnattu kaikille, jotka liikkuvat vesillä tai veden äärellä ja ovat kiinnostuneita seuraamaan vesien tilaa. Havainnon voi lähettää uimarannalta, mökkirannasta, veneiltäessä tai vaikka lenkiltä rannalla koiran kanssa. Myös tieto siitä, että levää ei ole, on tärkeä.

Havainnon voi lähettää helposti muutamalla klikkauksella sen jälkeen, kun on ladannut Levävahti-sovelluksen omaan puhelimeensa internetistä. Levähavainnosta voi halutessaan lähettää myös kuvan. Älypuhelimet mahdollistavat automaattisen paikannuksen GPS-satelliittipaikannuksella tai verkkopaikannuksella. Levävahti-sovellus on maksuton, mutta huomaa, että tiedonsiirron hinta riippuu omasta puhelinliittymästäsi. Suosittelemme sovelluksen käyttämistä vain puhelinliittymissä, joissa on tiedonsiirrolle, erityisesti kuvien lähetykselle, kiinteä kuukausimaksu.

"Kansalaishavainnot tallentuvat ilman henkilötietoja Internetiin karttanäkymälle, jossa ne ovat kaikkien tarkasteltavissa. Havaintoja käytetään tiedotuksessa, tutkimuksessa ja päätöksenteossa yhdessä viranomaisten tekemien levähavaintojen kanssa. Kansalaisten aktiivinen osallistuminen ympäristön tarkkailuun tukee myös ympäristökasvatusta. Levävahdin saama vastaanotto ja toiminta arvioidaan kesän jälkeen ja mahdollisesta jatkokehityksestä päätetään kesän kokemuksiin perustuen", sanoo kehitysinsinööri Maria Kämäri SYKEn merikeskuksesta.

Levävahdin toteuttavat yhteistyössä SYKE, VTT, IBM ja WWF. SYKE on vastannut sisällön suunnittelusta. VTT on tehnyt älypuhelinsovellukset Nokia- ja Android –puhelimiin ja IBM iPhone puhelimeen. Kaikki yhteistyökumppanit osallistuvat Levävahdin markkinointiin sosiaalisessa mediassa ja muilla foorumeilla. Hankkeesta on tehty Itämerisitoumus Baltic Sea Action Groupille. Itämerisitoumukset ovat työkalu, jolla BSAG on saanut erilaisia toimijoita – valtiot, yksityishenkilöt, yritykset ja järjestöt, tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi.

Lisätietoja

  • Tiedotustilaisuuden materiaali
    Levävahti-esitelmä (PowerPoint)
  • Levävahti internetissä: Levävahti
  • Kehitysinsinööri Maria Kämäri, SYKEn merikeskus
    p. 040 865 0977
  • IBM Viestintäosasto, puh. 09 459 5900, ibmficom@fi.ibm.com
  • Tutkija Timo Toivanen, VTT p. 020 722 4596, eo@vtt.fi
  • Meriasiantuntija Vanessa Klötzer, WWF puh. 040 763 0000

Levävahti-bannereita- ja -logoja


Kohderyhmä: