Suomen ja Venäjän valtioiden välinen luonnonsuojeluyhteistyö vahvistuu

Tiedote 20.10.2011 klo 12.00

Ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus tiedottavat

Suomalais-venäläisen 
luonnonsuojelutyöryhmän
kokouksen osallistujat

Suomen ja Venäjän valtioiden yhteinen luonnonsuojelutyöryhmä kokoontui Helsingissä 18.−19.10. kymmenen vuoden tauon jälkeen. Työryhmän kokoontuminen on merkittävä asia, sillä se selkeyttää valtioiden välistä käytännön luonnonsuojelutyötä sekä tukee yhteistyötä globaalien luonnonsuojelusopimusten toteuttamisessa.

Kokouksen keskeisimpiä asioita olivat Fennoskandian vihreän vyöhykkeen sekä Barentsin alueen luonnonsuojeluverkoston (BPAN) kehittäminen. Lisäksi kokouksessa käsiteltiin muun muassa harvinaisten ja uhanalaisten lajien sekä kulttuuriperinnön suojelua ja luontomatkailun kehittämistä. Kokouksessa sovittiin myös työryhmän kahden vuoden työohjelmasta. Työryhmä kokoontuu seuraavan kerran Venäjällä vuonna 2013.

Suomen edustajia kokouksessa olivat ympäristöministeriö, Suomen ympäristökeskus ja Metsähallituksen luontopalvelut. Venäjältä kokoukseen osallistui luonnonvara- ja ekologiaministeriö sekä hallinnon ja tutkimuslaitosten edustajia Karjalan ja Komin tasavalloista sekä Muurmannin ja Leningradin alueilta.

Työryhmän ohella valtioiden välisistä luonnonsuojeluasioista on keskusteltu säännöllisesti ministeritapaamisissa, ja Suomen yhteistyö Luoteis-Venäjän eri alueiden kanssa on ollut aktiivista. Hyvä lähtökohta jatkoyhteistyölle on vuosina 2007−2010 toteutettu Luoteis-Venäjän luonnonsuojelualueverkoston kattavuuden ja puutteiden arviointi (GAP).

Suomalais-venäläinen luonnonsuojelutyöryhmä perustettiin vuonna 1985. Sen tarkoituksena on edistää luonnonsuojelualueiden perustamista ja uhanalaisten lajien suojelua Luoteis-Venäjällä sekä kehittää yhteistyötä Suomen ja Luoteis-Venäjän luonnonsuojelualueiden välillä.

Lisätietoja

Työryhmän puheenjohtaja, päällikkö (luonnonsuojelu), Aimo Saano, Metsähallituksen luontopalvelut, puh. 0400 346 467, etunimi.sukunimi@metsa.fi

Työryhmän varapuheenjohtaja, johtava asiantuntija, Tapio Lindholm, Suomen ympäristökeskus, puh. 040 7401 598, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Ympäristöneuvos, Jussi Soramäki, ympäristöministeriö, puh. 050 301 4721, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Työryhmän sihteeri, Virpi Sahi, puh. 040 571 0453, etunimi.sukunimi@pp.inet.fi

Kuva tiedotusvälineiden käyttöön


Kohderyhmä: