Kohti yhtenäistä lajiston uhanalaisuusarviointia

Tiedote 9.1.2013 klo 12.00

Vaarantunut lahokapo on iskenyt 
päänsä Karjalan mäntyyn. 
Kuva Gergely Várkonyi.

Kuhmossa pidetyssä kaksipäiväisessä kokouksessa Suomen, Ruotsin ja Venäjän lajistoasiantuntijat kävivät rakentavaa vuoropuhelua Fennoskandian ja Luoteis-Venäjän lajiston tilan seurannan yhtenäistämiseksi. Tavoitteena on tehdä entistä kattavampia ja laadukkaampia uhanalaisuusarviointeja eli Punaisia kirjoja. Kokouksessa perustettiin kansainvälinen verkosto edistämään eri lajiryhmien yhtenäistä uhanalaisuusarviointia.

Kuhmon luontokeskus Petolassa 1.–2. marraskuuta kolmen maan uhanalaisuusarvioista vastaavat asiantuntijat keskustelivat keinoista yhtenäistää Fennoskandian ja Luoteis-Venäjän lajiston tilan seurantaa ja edistää valtioiden välistä vuoropuhelua. Vaikka Suomen ja Ruotsin uhanalaisarviointeja pidetään maailman laadukkaimpina, on eri maiden Punaisten kirjojen yhtenäistämisessä ja vertaamisessa parannettavaa.

Fennoskandia ja Luoteis-Venäjä muodostavat yhtenäisen eliömaantieteellisen alueen. Alueen ihmistoiminta on kuitenkin ollut historian saatossa varsin erilaista eri maissa. Esimerkiksi Suomessa soita ja metsiä on hyödynnetty huomattavasti tehokkaammin kuin Luoteis-Venäjällä. Erilaisella ihmistoiminnalla onkin ollut eriyttävä vaikutus lajiston uhanalaisuuskehitykseen eri maissa.

Asiantuntijoiden välistä yhteistyötä lisätään

Yhtenäisten menetelmien, kuten samankaltaisten tietokantojen, käyttäminen parantaa eri maiden arviointien tulosten vertailukelpoisuutta ja eliölajien uhanalaisarvioiden tarkkuutta alueellisissa arvioinneissa. Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) maailmanlaajuiseen uhanalaisten lajien listaan tullaan lisäämään Pohjois-Euroopan kotoperäisiä lajeja. Lisäksi Luoteis-Venäjän asiantuntijoille järjestetään käytännön koulutusta IUCN:n kriteerien käyttämisestä uhanalaisarvioinneissa.

Työpajaan osallistui asiantuntijoita Ruotsin lajitietokeskus ArtDatabanken'ista, Suomen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta, Suomen ympäristökeskuksesta ja Metsähallituksesta. Luoteis-Venäjän lajiston asiantuntemusta edustivat Murmanskin, Arkangelin ja Leningradin alueiden sekä Karjalan ja Komin tasavaltojen tutkijat. Työpajan järjestivät Suomen ympäristökeskus ja Metsähallitus.

Lisätietoja

Kokouksesta ja sen tuloksista, erikoistutkija Gergely Várkonyi, Suomen ympäristökeskus, puh. 050 3520 883, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Suomen lajien uhanalaisuus, vanhempi tutkija Ilpo Mannerkoski, Suomen ympäristökeskus, puh. 0400 148 684, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tiedottaja Riku Lumiaro, Suomen ympäristökeskus, puh. 040 509 8654, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Kuvia tiedotusvälineiden käyttöön

Kuhmolaisessa vanhassa metsässä ihmetellään suurta haapaa, jossa kasvaa runsaasti silmälläpidettävää raidankeuhkojäkälää. Kuva Gergely Várkonyi.

Vaarantunut lahokapo on iskenyt päänsä Karjalan mäntyyn. Kuva Gergely Várkonyi.


Kohderyhmä: