Korvameduusojen määrä kasvoi tuntuvasti viime vuodesta

Tiedote 30.11.2011 klo 14.39
 

Korvameduusa. Kuva: Riku Lumiaro

Korvameduusoja (Aurelia aurita) on ollut erittäin runsaasti kuluneen vuoden kesällä ja syksyllä pohjoisella Itämerellä. Tieto perustuu SYKEn merikeskuksen yleisöltä keräämiin havaintoihin, joita tuli 1780 kappaletta neljässä kuukaudessa. Havaintoja määrä nousi tuntuvasti viime vuodesta, jolloin SYKE sai 100 ilmoitusta reilussa kahdessa kuukaudessa.

Viimeiset havainnot tehtiin marraskuussa pintaveden lämpötilan ollessa enää 5-6 astetta. Eniten havaintoja tuli Saaristomerellä ja Suomenlahdella. Myös Ahvenanmereltä ja Selkämereltä ilmoitettiin meduusahavainnoista. 340 ilmoitusta kertoi runsaasta esiintymästä. Niistä suurin osa oli tehty rannikon tuntumassa. Avomerellä runsaita esiintymiä oli harvoin.

Meduusoja oli tänä vuonna selvästi enemmän kuin vuonna 2010. Kuluvan vuoden havainnot tulivat samoilta alueilta kuin viime vuonna. Molempina vuosina eniten meduusoja havaittiin Saaristomerellä ja Suomenlahdella.

Vesien jäähtyessä meduusat ajautuvat lahdelmiin

"Alkusyksyllä meduusoja näkee runsaasti, sillä vesien jäähtyessä ne ajautuvat mataliin lahdelmiin ja kuolevat", toteaa erikoistutkija Maiju Lehtiniemi SYKEn merikeskuksesta.

Havaintoja ilmoittivat mökkiläiset, veneilijät, kalastajat ja sukeltajat. Jotkut raportoivat myös meduusojen haitanneen verkkokalastusta mm. Tammisaaren saaristossa. Toisaalta moni ylisti meduusojen kauneutta ja toivoi niiden säilyvän osana Itämeren luontoa.

Yleisöhavaintojen ansiosta SYKE on voinut tiedottaa meduusatilanteesta voimaloille, joiden jäähdytysjärjestelmille meduusat voivat runsaina esiintyessään tuottaa ongelmia.

SYKEn merikeskus aloitti meduusahavaintojen keruun kesällä 2010. Ilmoituksia on koottu siitä lähtien Itämeriportaalissa sijaitsevan nettilomakkeen kautta. Lomakkeella pyydetään raportoimaan meduusojen runsaus ja säätila sekä tiedot merialueesta, jossa havainto on tehty.

SYKE jatkaa havaintojen keruuta

"Meduusahavainnointi toimi tänä vuonna hienosti ja havaintojen keruuta jatketaan tulevinakin vuosina", erikoistutkija Lehtiniemi toteaa. Itämeren seurantaohjelmien puitteissa meduusojen runsaudesta ja vuosien välisestä vaihtelusta ei saada tietoa. Sen vuoksi yleisöltä saatava apu on tärkeää.

Korvameduusa on Itämeren alkuperäislaji. Sen runsaus vaihtelee voimakkaasti. 1970- ja 1980-luvuilla korvameduusoja oli runsaasti, mutta jostain syystä sen jälkeen niitä on ollut vähemmän parin kymmenen vuoden ajan. Vuonna 2010 ja tänä kesänä meduusoja on taas ollut hyvin runsaasti, kalastajien arvion mukaan vastaavia määriä kuin 30 vuotta sitten. 

Valtamerillä meduusojen on havaittu lisääntyneen. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä. Meduusojen uskotaan hyötyvän merten lämpenemisestä ja rehevöitymisestä. Lisäksi niiden kanssa ravinnosta kilpailevat kalat ovat paikoin vähentyneet ylikalastuksen myötä. Myös erilaiset ihmisen mereen tekemät rakennelmat, kuten kalankasvattamot, laiturit ja sillat hyödyttävät meduusoja, koska ne tarjoavat meduusan polyyppivaiheelle hyviä kiinnittymisalustoja.

Lisätietoja

Erikoistutkija Maiju Lehtiniemi, SYKEn merikeskus
Puh. 040 725 5085, etunimi.sukunimi (at) ymparisto.fi

Verkkopäätoimittaja Aira Saloniemi, Itämeri-asiat, SYKEn viestintä
Puh. 0400 148 875, etunimi.sukunimi (at) ymparisto.fi


Aihealue:
Kohderyhmä: