Suomi valmistautuu öljyntorjuntaan Pohjanlahdella

Tiedote 24.12.2011 klo 10.37

Suomen ympäristökeskus SYKE on lähettänyt kaksi öljyntorjunta-alusta Pohjanlahdelle valmistautumaan mahdolliseen öljyntorjuntaan. Myös Rajavartiolaitoksen valvontalentokone kartoittaa tilanteen sunnuntaiaamuna, minkä jälkeen alukset ohjataan torjunta-alueille. Louhi on lähtenyt Upinniemestä ja Linja Uudestakaupungista, ja molemmat alukset ovat Ahvenanmaan pohjoispuolella sunnuntaina puolenpäivän aikaan.

Tämän hetkisen arvion mukaan meressä on vielä noin 600 kuutiometriä mäntyöljyä, joka on toistaiseksi Ruotsin puolella noin 50 kilometriä Söderhamnista koilliseen. Voimakkaan tuulen takia vajaat kaksi kilometriä pitkä ja 600 metriä leveä öljylautta kulkeutuu kohti Suomea. Ennusteiden mukaan tuulen suunta vaihtelee, minkä takia lautan tarkkaa kulkeutumisreittiä ei voida vielä määrittää. Joka tapauksessa lautta kulkeutuu Ruotsin rannikolta poispäin. Sen arvioidaan saapuvan Suomen puolelle maanantaina.

Kolme ruotsalaista öljyntorjunta-alusta on keräämässä mäntyöljyä. Alun perin 800 kuutiometrin öljyvuodosta noin neljännes on saatu kerättyä. Ruotsi on kuluneella viikolla tiedustellut Suomen öljyntorjunta-apua, mutta ei ole pyytänyt sitä virallisesti.

Öljy pyritään keräämään merellä. Sääolosuhteet ovat ennusteen mukaan niin vaikeat, että öljyntorjunta-alukset saattavat joutua odottamaan torjuntatöiden aloittamista.

Öljyntorjunta-aluksista Louhi pystyy kohtalaisessakin myrskyssä keräämään erittäin liukasta ja notkeaa mäntyöljyä, joka tarttuu hyvin öljynkeruuharjoihin.  

Maalla öljyn kerääminen on vaikeampaa ja kalliimpaa. Lämpimässä merivedessä mäntyöljy vajoaa pohjaan, mutta kylmässä vedessä se jää pinnalle. Mäntyöljy on myrkyllistä.

SYKE nimittää öljyntorjuntajohtajan kun öljy on kulkeutunut kansainväliselle merialueelle.

Mäntyöljyä pääsi mereen Söderhaminissa sijaitsevasta Arizona Chemicalsin tehdassäiliöstä  alkuviikolla.

Lisätietoja

Päivystävä tarkastaja Uljas Hietapakka, Suomen ympäristökeskus, puh. 0400 363 039, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Ylitarkastaja Heli Haapasaari, Suomen ympäristökeskus, puh. 040 179 3050, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintäjohtaja Kirsi Norros, puh. 040 740 1693, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

 


Aihealue:
Kohderyhmä: