Löydä Suomen pohjoisin muurahaisleijona

Tiedote 7.8.2012 klo 12.00
 

Muurahaisleijonan kuoppia
Kuva: Teemu Rintala

Suomen ympäristökeskus haastaa kansalaiset etsimään Suomen pohjoisinta muurahaisleijonaa. Muurahaisleijona on muurahaiskorennon toukkavaihe, joka elää kuivilla hiekkamailla. Muurahaiskorentoja elää Suomessa kaksi lajia, ja molempien levinneisyys on puutteellisesti tunnettu. Pohjoisimmat havainnot on toistaiseksi tehty Pohjois-Savosta Joroisista ja Keski-Pohjanmaalta Pietarsaaresta.

Muurahaisleijona saalistaa maalla liikkuvia hyönteisiä hiekkaan kaivettujen saalistuskuoppien avulla. Itse toukka on piiloutuneena hiekkaan, mutta suppilomaiset, yläosasta halkaisijaltaan noin viisi senttiä leveät saalistuskuopat on helppo havaita. Kuoppia voi löytää muun muassa hiekkarannoilta, hiekkaisilta harjurinteiltä sekä hiekkakuoppien reunoilta.

Havaintotiedot ja valokuvat saalistuskuopista pyydetään lähettämään hankkeen tutkijalle Teemu Rintalalle sähköpostitse. Pohjoisimman muurahaisleijonahavainnon tekijä palkitaan piakkoin ilmestyvällä Suomen verkkosiipisten määritysoppaalla.

Suomen verkkosiipisten määritysopas

Muurahaiskorennot kuuluvat verkkosiipisten hyönteislahkoon. Suomen ympäristökeskuksen koordinoiman hankkeen tarkoituksena on tuottaa korkealaatuinen määritysopas tästä huonosti tunnetusta hyönteisryhmästä. Suomen verkkosiipiset -opaskirja sisältää lajikohtaiset esittelyt ja upeat valokuvat yli 70 Suomessa tavattavasta verkkosiipisiin tai niiden lähilahkoihin kuuluvasta lajista. Muurahaisleijonahavainnot tarkentavat oppaan levinneisyyskarttoja.

Hanke on osa ympäristöministeriön rahoittamaa Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelmaa (PUTTE). PUTTE-tutkimusohjelman määritysoppaat toimivat tutkijoiden ja luontoharrastajien käsikirjoina.

Katso video muurahaisleijonasta

Lisätietoja

Muurahaisleijonahavainnoista
Vanhempi tutkija Teemu Rintala, Suomen ympäristökeskus SYKE, 
puh. 040 824 3286, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

PUTTE-tutkimusohjelmasta
Projektipäällikkö Saija Sirkiä, Suomen ympäristökeskus SYKE, 
puh. 040 672 2751, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Kuvia tiedotusvälineiden käyttöön

  • Muurahaisleijona (.jpg, 2278 kB)
    Muurahaisleijona on noin sentin mittainen muurahaiskorennon toukkavaihe. Kuva: Teemu Rintala
  • Muurahaiskorento (.jpg, 2873 kB)
    Aikuisen muurahaiskorennon siivissä näkyy lajiryhmälle tyypillinen verkkomainen suonitus. Kuva: Teemu Rintala
  • Muurahaisleijonan kuoppia (.jpg, 3197 kB)
    Sopivilla alueilla muurahaisleijonan hiekkaan kaivamia saalistuskuoppia on usein monta lähekkäin. Kuva: Teemu Rintala

Kohderyhmä: