Kunnille työkalu luontoperäisten kasvihuonekaasujen nielujen ja lähteiden arviointiin

Tiedote 10.10.2013 klo 9.44

Traktori
Kuva YHA kuvapankki/ Niina Silvasti

Tutkimus- ja kehitysinstituutti Aronia & Suomen ympäristökeskus tiedottavat

Kunnille on kehitetty uusi laskentatyökalu eri luontoympäristöihin varastoituvan ja niistä vapautuvan hiilen ilmastovaikutuksen määrittämiseksi kuntatasolla. LUONNIKAS-työkalun tarkoituksena on tuottaa taustatietoa kunnalliseen ilmastotyöhön ja lisätä tietoa kasvihuonekaasuista luonnossa ja hiilen kierrosta kokonaisuutena sekä tuoda esiin maankäytön merkitys kunnan hiilitaseen säätelyssä.

LUONNIKAS on ensimmäinen helppokäyttöinen työkalu, jonka avulla voidaan yhdistetysti arvioida maa- ja metsätalouskäytössä olevien ympäristöjen sekä luonnonympäristöjen ilmastovaikutuksia kuntatasolla. LUONNIKAS laskee metsien, maatalousmaiden, vesistöjen ja soiden hiilen sidontaa ja hiilikaasujen (hiilidioksidin ja metaanin) päästöjä. Työkalun avulla voidaan täydentää kuntatason kasvihuonekaasupäästölaskentoihin käytettävällä KASVENER-laskentamallilla laskettuja energian, teollisuuden, liikenteen, maatalouden ja jätehuollon päästötuloksia, jolloin voidaan arvioida miten eri ympäristöt vaikuttavat kunnan hiilitaseeseen. Kun hiilitase lasketaan samalla menetelmällä eri kunnissa, tulokset ovat keskenään vertailukelpoisia.

LUONNIKAS-laskentatyökalu koostuu kuntatasolle sovelletuista taulukkopohjaisista laskentamenetelmistä, jotka ovat lähtötietojen osalta mahdollisimman yksinkertaisia. Tällä pyrittiin siihen, että työkalu olisi helppokäyttöinen ja laskentaan tarvittavat kuntakohtaiset tiedot helposti saatavilla.

LUONNIKAS-laskentatyökalua  on kehitetty tutkimusinstituutti Aroniassa Koneen Säätiön rahoituksella. Sitä on käytetty Suomen Akatemian rahoittamassa Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) CLIMES-hankkeessa (Impacts of Climate Change on Multiple Ecosystem Services: Processes and Adaptation Options at Landscape Scales), jossa tarkastellaan ilmastomuutoksen vaikutuksia ekosysteemipalveluihin Suomessa ja Kiinassa sijaitsevilla tutkimusalueilla. Työkalun avulla on arvioitu Suomen tutkimusalueen ekosysteemien hiilitaseet tutkimuskohteena toimivalla Vanajaveden valuma-alueella sekä erikseen sen alueella sijaitseville 14 kunnalle.

Hankkeen yhteydessä on myös luotu pohjaa Aronian ja valtakunnallisen ympäristöntutkimuslaitos SYKEn Luontoympäristökeskuksen väliselle yhteistyölle ja suunnitteilla on yhteistyön jatkuminen muiden yhteishankkeiden muodossa. Molemmat tahot toimivat ympäristötutkimuksen alalla, joten yhteistyön jatkaminen on luontevaa. Aronia on Åbo Akademin ja Yrkeshögskolan Novian yhteinen tutkimusinstituutti, jonka toiminta painottuu monipuolisesti luonnonvara-alaan sekä rannikkoekologiaan ja maantieteellisesti Länsi-Uudellemaalle.

Lisätietoja

LUONNIKAS-laskentatyökalua kuvaava raportti  sekä varsinainen laskentapohja on julkaistu YH Novian julkaisusarjassa

> LUONNIKAS – laskentatyökalu kunnille luontoperäisten kasvihuonekaasujen nielujen ja lähteiden arviointiin

Projektitutkija Tiina Haaspuro, Tutkimus- ja kehitysinstituutti Aronia,
puh. 044 449 8421, etunimi.sukunimi@novia.fi

Erikoistutkija Pekka Vanhala, Suomen ympäristökeskus SYKE,
puh. 0400 148 760, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: