Ekopaasto-kampanja käynnistyy - arjen valinnoilla tavoitellaan pysyviä muutoksia

Tiedote 12.2.2013 klo 12.00

Kirkko ja Suomen ympäristökeskus tiedottavat

 

Kuva: Tom Norrgrann

 

Suomen evankelisluterilaisen kirkon, Suomen ympäristökeskuksen ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston yhteinen Ekopaasto-kampanja alkaa huomenna tuhkakeskiviikkona 13. helmikuuta ja jatkuu pääsiäiseen saakka. Kampanjassa yhdistyvät kristillinen paastoperinne ja ympäristön hyvinvointi. Suomalaisia kannustetaan mukaan muuttamaan omia elämäntapojaan ilmastoystävällisemmiksi ja samalla miettimään, mitä hiljentyminen ja kohtuullisuus omassa elämässä merkitsevät.

”Ihmisen hyvinvointi nivoutuu kiinteästi siihen, millaisessa ympäristössä elämme. Siksi ympäristöstä välittäminen on vastuunkantoa lähimmäisestä, sekä aikalaisistamme että meidän jälkeemme tulevista,” pohtii kampanjan suojelija rouva Jenni Haukio.

Arjen ilmastovaikutukset pienemmäksi tapoja muuttamalla

Asumisesta, liikkumisesta ja ravinnosta syntyy yli 70 % suomalaisten kotitalouksien hiilidioksidipäästöistä. Keinoja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen on lukuisia, ja kampanjassa kehotetaankin löytämään oman elämäntilanteen kannalta mielekkäät ratkaisut. ”Ilmastoasioiden ei tarvitse olla jatkuvasti mielessä, jotta muutos tapahtuisi. Paras tapa vaikuttaa on tehdä pieniä, järjestelmällisiä muutoksia. Oma paastolupaukseni on syödä paaston ajan pelkkiä kasvislounaita – näin lihaa ei tule edes harkinneeksi vaihtoehtona. Lisäksi opettelemme lasten kanssa uuden bussireitin. Ekopaasto on hyvä aika kokeilla tapojen muuttamista ja paaston jälkeen tavat voivat jäädä pysyviksi” summaa SYKEn erityisasiantuntija Ari Nissinen. Ekopaaston kampanjasivuilla on runsaasti vinkkejä omien tapojen muuttamiseksi ilmastolle suotuisammaksi.

Uusia kasvoja ja uudistuneet verkkosivut

Ekopaasto-kampanjaan lähtee tälläkin kertaa mukaan useita yleisölle tuttuja kasvoja, kuten Marttojen toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä, näyttelijä Krista Kosonen, vuoden professoriksi valittu, aerosoli- ja ympäristöfysiikan tutkija Markku Kulmala, kansanedustaja Päivi Lipponen, muusikko Kristian Meurman, toimittaja Jussi-Pekka Rantanen, näyttelijä Maria Sid sekä kansanedustaja Jani Toivola. He kertovat kampanjan sivuilla omista paastovalinnoistaan.

Kampanjan uudistuneet verkkosivut avataan 12.2. osoitteessa ekopaasto.fi. Uudistuneilla sivuilla osallistujalla on nyt mahdollisuus kertoa valitsemansa paastokohde. Osallistujien paastovalinnat näkyvät yhteisenä graafina. Sivuilla kerrotaan paastovinkkien lisäksi myös kristillisistä paastoperinteistä.

Uutta sivuilla on myös Tähteistä tuunatut -blogi, joka kannustaa pieniin arjen tekoihin ja jakamaan ideoita myös muille. Ekopaaston hengessä vinkkejä jaetaan esimerkiksi jääkaapista löytyneiden ruuantähteiden hyödyntämiseen ja kerrotaan vanhan tavaran tai vaatteen uusia elämäntarinoita.  Ekopaasto on mukana myös sekä Facebookissa että Twitterissä.

Kampanjasivut

Sosiaalinen media

Lisätietoja:

Tiedottaja Petra Honkaranta-Siivari
Kirkon tiedotuskeskus, p. 040 142 5185

Tiedottaja Tuulikki Terhemaa,
Kirkon tiedotuskeskus, p. 050 372 1239

Tiedottaja Saara Reinimäki
Suomen ympäristökeskus, p. 040 740 1656


Kohderyhmä: