Venäjän federaatio perusti kookkaan kansallispuiston Äänisen niemimaalle

Tiedote 28.2.2013 klo 10.00
 

Äänisen niemimaan kansallispuisto kattaa Euroopan laajimman vielä jäljellä olevan meren rannalla sijaitsevan boreaalisen metsäerämaan. Kansallispuisto suojelee koskematonta metsä-, suo-, rannikko- ja meriluontoa, harvinaisia elinympäristöjä ja lajeja sekä rannikolla asuvien pomorien kulttuuriperintöä ja perinteistä elämäntapaa. Kansallispuisto on matkailullisesti erittäin kiinnostava sekä luonnonympäristö- että kulttuurikohteena.

Venäjän federaatio on 26. helmikuuta perustanut laaja-alaisen kansallispuiston Äänisen niemimaalle, joka rajoittuu Vienanmereen, Arkangelin alueen luoteisosassa. Äänisen niemimaa on yksi Suomen ympäristöministeriön rahoittaman ja Suomen ympäristökeskuksen koordinoiman Luoteis-Venäjän suojelualueverkostoa arvioineen hankkeen tärkeimpinä pitämistä kohteista. Päätös täydentää merkittävällä tavalla Luoteis-Venäjän ja Barentsin alueen luonnonsuojelualueverkostoa.

Äänisen niemimaan kansallispuisto (Onezhkoje Pomorje) on pinta-alaltaan 201 668 hehtaaria, josta 180 668 hehtaaria sisältyy rannikkoalueeseen ja 21 000 Vienanmeren merialueeseen.

Suomalaiset mukana alusta lähtien

Kansallispuiston valmistelu käynnistyi vuonna 1997 toteutetun kansainvälisen tutkimusretken suositusten perusteella. Retki toteutettiin Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteistyönä. Suomesta tutkimusretkelle osallistui muun muassa merkittävä luonnonsuojeluasiantuntija ja emeritusprofessori Rauno Ruuhijärvi, joka toimi tällöin myös suomalais-venäläisen luonnonsuojelutyöryhmän puheenjohtajana.

”Tutkimusretken jälkeen käynnistettiin Suomen ja Arkangelin alueen kahdenvälisenä yhteistyönä Äänisen niemimaan luonnonsuojeluarvojen inventointihanke, johon pohjautui kansallispuiston perustamisasiakirjojen valmistelu sekä alkuperäinen yli 300 000 hehtaarin laajuinen suojeluesitys”, toteaa johtava asiantuntija Tapio Lindholm Suomen ympäristökeskuksesta.

Kansallispuiston perustamiseen ovat osallistuneet useat venäläiset tutkimuslaitokset, ympäristöhallinto ja luonnonsuojelujärjestöt alkuperäisen suojeluesityksen laatimisen jälkeen. Myös Barentsin euro-arktisen neuvoston ympäristötyöryhmä ja muut toimijat ovat tukeneet suojeluesityksen etenemistä.

Hakkuut ja muu ihmistoiminta pienentäneet suojelualuetta

Esityksen jälkeen suojeltava alue on kutistunut pääasiassa hakkuiden pirstoessa alueen keskiosien metsiä. Suojeluesityksen ulkopuolelle on jätetty avohakkuualueita, mutta myös arvokkaita luonnontilaisia metsiä ja etenkin soita. Vuonna 2011 aluetta uhkasi tien rakentamissuunnitelmat kansallispuiston läpi.

Äänisen niemimaa nousi yhdeksi Suomen ympäristökeskuksen koordinoiman ja ympäristöministeriön rahoittaman Luoteis-Venäjän Suojelualueverkoston edustavuuden ja kattavuuden arviointihankkeen (Gap-analyysi) prioriteettikohteista. Gap-analyysi -hanke tuki myös Luonto-Liiton ja arkangelilaisen Aetas -ympäristöjärjestön vuonna 2010 järjestämää kansallispuiston perustamista tukevan nuorten luontomatkailuleirin järjestämistä alueella.

Äänisen niemimaan kansallispuisto on Venäjän luonnonvara- ja ympäristöministeriön vuoteen 2020 mennessä toteutettavalla kansallispuistojen ja luonnonpuistojen perustamislistalla.

”Suomi toimii vuosina 2012–2013 puheenjohtajana Barentsin euro-arktisen neuvoston ympäristötyöryhmässä, jonka yksi tärkeimmistä yhteistyöhankkeista on Barentsin luonnonsuojelualueverkoston kehittämishanke BPAN. Uuden kansallispuiston perustaminen on merkittävää koko verkoston kehittämisen kannalta ja tulee näkymään suojelualueiden edustavuuden arvioinnissa” kertoo erikoissuunnittelija Anna Kuhmonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Barentsin alueen kartta, johon on merkattu juuri perustettu Äänisen niemimaan kansallispuisto:

Lisätiedot:

Johtava asiantuntija Tapio Lindholm, Suomen ympäristökeskus,
puh. 040 740 1598, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Erikoissuunnittelija Anna Kuhmonen, Suomen ympäristökeskus,
puh. 0400 473 470, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Emeritusprofessori Rauno Ruuhijärvi, puh. 040 764 2377,
etunimi.sukunimi@kolumbus.fi

Lehdistökuvia:

Äänisen niemimaan kansallispuiston avoin rantanäkymä. Kuva Alexey Ovchinnikov.

Äänisen niemimaan kansallispuiston mäntyinen rantadyyni. Kuva Alexey Ovchinnikov.


Aihealue:
Kohderyhmä: