Itämerellä talvehtivien allien määrä on vähentynyt huomattavasti

Tiedote 31.1.2014 klo 11.48

 Alleja Helsingin edustallaHelsingin edustalle kerääntyneitä alleja. Kuva Markku Mikkola-Roos.

Itämerellä talvehtivista lintulajeista neljännes on uhanalaisia. Eniten on vähentynyt talvehtivien allien kannat. Sen sijaan Suomen merialueella talvehtivien vesilintujen määrät ovat kasvaneet viimeisten vuosikymmenien aikana. Itämeren suojelukomissio HELCOM arvioi osana uutta Punaista kirjaa Itämerellä talvehtivien lintujen tilanteen.

Tuoreen uhanalaisuusarvioinnin mukaan neljännes Itämeren talvilinnuista, kuten sorsista, ruokki- ja kuikkalinnuista on uhanalaisia. Talvehtivien lintujen uhanalaisuusarviossa oli mukana 47 lajia, alalajia tai populaatiota. Näistä uhanalaisiksi arvioitiin 12 ja silmälläpidettäviksi neljä.

Allin talvikanta on vähentynyt peräti 75 prosenttia kolmessa sukupolvessa. Vuosina 1988–1993 talvikannan suuruudeksi arvioitiin 4,3 miljoonaa yksilöä, kun vuosien 2007–2009 laskennoissa niitä havaittiin enää 1,5 miljoonaa. Pilkkasiiven talvikanta on taantunut yli kaksi kolmannesta ja haahkan 61 prosenttia.

Kaikkia Itämerellä talvehtivien vesilintujen vähenemiseen vaikuttavia syitä ei tiedetä. Allilla yhdeksi syyksi tiedetään ilmastomuutoksen aiheuttama poikastuoton heikkeneminen Venäjän pesimäalueilla. Haahkan kannanlasku liittyy suuriin poikaskuolevuuksiin, jotka ovat seurausta sekä poikasten ja emojen heikentyneestä terveydentilasta että paikoin kasvaneesta saalistuksesta. Pilkkasiipi kärsii myöhäisenä pesijänä runsaasta veneilystä. Kaikkia vesilintuja kuolee talvella runsaasti kalaverkkoihin ja öljypäästöihin. Arviolta 73 000 sukeltajasorsaa kuolee vuosittain kalaverkkoihin Itämerellä.

Suomalaisten talvilintulaskentojen perusteella kolmen vesilintulajin, tukkasotkan, telkän ja isokoskelon, alkutalven yksilömäärät ovat kuitenkin kasvaneet voimakkaasti vuosina 1980–2010. Tämä näkyy myös Suomen ympäristökeskuksen organisoimien merilintulaskentojen tuloksissa. Ilmastonmuutos on selkeästi myöhästyttänyt tukkasotkan, telkän ja isokoskelon syysmuuttoa. Kuluvan talven aikana tukkasotkia on esiintynyt tuhatmäärin sekä Ahvenanmaan että myös Suomenlahdella.

Myös talvehtivien allien määrät ovat olleet poikkeuksellisen suuria Suomenlahdella kolmena viime talvena. Kymmeniä tuhansia alleja on talvehtinut Helsingin ja Porkkalan välillä aina meren jäätymiseen asti. Vielä tammikuun alussa Helsingin Santahaminassa laskettiin 12 000 ja Kirkkonummen Mäkiluodossa 4 000 yksilöä. Allit käyttävät ravinnokseen pääasiassa sinisimpukoita.


Lisätietoja

Vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos, Suomen ympäristökeskus, puh. 0400 148 685, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tutkija Pekka Rusanen, Suomen ympäristökeskus, puh. 0400 148 691, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintäasiantuntija Riku Lumiaro, Suomen ympäristökeskus, puh. 040 5098 654, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: